Gazdaság

2014.09.01. 17:55

Ingyenes jogi tanács

Lovászi – A helyi és környékbeli lakosok hetente három-négy konkrét ügyben keresik fel azt az ingyenes jogsegélyszolgálatot, amit a Jogpont hálózat keretében indítottak el a településen.

Gyuricza Ferenc

Jánosi Ferenc (balról), Keszei Jenőné és Orsós István is fordult már tanácsért dr. Somlán Róberthez. Fotó: Gyuricza Ferenc

A jogsegélyszolgálat koordinálója és kezdeményezője a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, amely egy pályázat keretében még 2009-ben indította el az ország több mint 150 pontján a szolgáltatást, ám az időközben a legtöbb helyen az anyagi források elapadása miatt már kifutott, véget ért a program. Lovásziban viszont a közelmúltban indult el, miután dr. Somlán Róbert vállalta az abban való közreműködést.

– A Jogpont hálózat eredeti célja az volt, hogy a munkavállalóknak, a kis- és középvállalkozásoknak nyújtson segítséget a munkajog, a cégjog és a társadalombiztosítás területén – foglalta össze röviden dr. Somlán Róbert. – A lovászi szolgáltatás ennél valamivel szélesebb skálát ölel fel, hiszen társadalombiztosítási jogi tanácsadással és szükség esetén akár jogi képviselet ellátásával is állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

Dr. Somlán Róbert úgy fogalmaz: egyre nagyobb szükség lenne a hasonló szolgáltatásokra, hiszen az elmúlt évek során számos jogszabály módosult, és a lakosok ezekkel a változásokkal rendszerint nincsenek tisztában, ami még kiszolgáltatottabbá teszi helyzetüket. A jogsegélyszolgálatot azok is igénybe tudják venni, akik anyagi okok miatt egyéb módon nem tudják a képviseletüket biztosítani.

– A Jogpont hálózat keretében hetente egyszer, péntek esténként állunk a lakosság szolgálatára – folytatta dr. Somlán Róbert. – Eleinte csekély volt iránta az érdeklődés, ám egyre többen ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket, s jelenleg már az általánosan felmerülő kérdések mellett heti három-négy alkalommal konkrét ügy miatt is kapcsolatba lépnek az irodával.

A legtöbb esetben munkaügyi viták vagy munkajoggal összefüggő kérdések okán keresik dr. Somlán Róbertet, de arra is volt már példa, polgári ügyek körébe tartozó konkrét kérdésekkel, továbbá közigazgatási jog területét érintő panasszal fordultak hozzá. A jogász azt is elmondta, földrajzilag is egyre bővül a kör, ez is azt jelzi számára, hogy volna másutt is igény a hasonló szolgáltatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!