Gazdaság

2014.08.27. 17:38

A sok csapadék miatt rothadásnak indult a szőlő

Csörnyeföld - Rothadásnak indult a szőlő. Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvezőtlen hatást gyakorol az érésben lévő termésre.

Gyuricza Ferenc

A fentiek miatt komoly dilemma előtt állnak a gazdák, vajon reménykedhetnek-e abban, hogy melegebb, napsütéses időszak előtt állunk, s akkor egy korai szüret részben megoldást jelent a számukra, vagy az újabb vegyszeres védekezésben bízhatnak-e jobban.

Az időjárási előrejelzések változó képet mutatnak, a hét végére napsütés és felmelegedés várható, a jövő hétre viszont ismét csapadékos napokat ígérnek a meteorológusok. Amennyiben valóban esni fog az eső, az tovább ronthatja az amúgy sem túl kedvező kilátásokat – magyarázza Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki úgy véli, hármas tényező együttes hatása okozza a problémát.

– Csak a már érésben lévő szőlő rothad – szögezi le rögtön Simon Zoltán, miért most tapasztaljuk a problémát. – A gondok gyökere azonban sokkal mélyebb és korábbi. Alapvetően az idei lisztharmat járvány idézi elő, de a molyok is kárt okoztak, s mindezt tetézi a csapadékos időjárás.

Simon Zoltán egy rothadásnak indult szőlőfürttel. A csörnyeföldi borász szerint elsősorban a vékony héjú fajták vannak veszélyben. Fotó: Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán magyarázza: a lisztharmattal fertőzött szőlőszem megsérvesedik, tehát egy forradás vagy repedés keletkezik a bőrén, így könnyen reped, amit pedig szürkerothadás követ. A szőlőmolyok hernyói szintén előszeretettel rágják a bogyókat, ez megintcsak szürkerothadást idéz elő.

Az éves meteorológiai kimutatásokat nézve jól látható, hogy az elmúlt 12 hónapban a térségben mintegy 1000 milliméter csapadék esett, miközben egy átlagos éven Zalában 600 és 800 milliméter közötti mennyiséggel számolhatunk, ráadásul 2014-ben a csapadék eloszlása sem volt optimális, májusban és a nyári hónapokban is több hullott a megszokottnál, miközben az év többi részében nem érte el az átlagot.

– A rengeteg csapadék miatt a szemek hamar megduzzadnak, s főleg a vékony héjú szőlők esetében, mint a szürkebarát vagy a rizlingszilváni, megrepednek – folytatta Simon Zoltán. – Ugyanez látható a zöld veltelinin is, ebből a három fajtóbál pedig rengeteg van Zalában.

Simon Zoltán azt mondja, az érésben lévő szőlők esetében a gazdát komoly dilemma elé állítja a védekezés. Ugyan létezik olyan szer, amely erre a helyzetre megfelelő lenne – olyan I. kategóriájú, nyolc napos várakozási idejű, amit éppen az ilyen esetekre fejlesztettek ki –, ám azt csakis növényorvosi rendelvényre válthatják ki a zöld könyvvel rendelkező termelők. Már ha éppen kapható, mert Zalában ez a szer általában hiánycikk.

– Azt kell mérlegelni, hogy beérik-e néhány napon belül a szőlő annyira, hogy le lehessen szüretelni, vagy kezeljük le inkább egy 14 napos várakozási idejű szerrel, és csakis azután kezdjük szedni – folytatta az elnök, majd arra is figyelmeztetett, ha ecetes rothadással van dolgunk, akkor a beteg fürtök nehogy összekeveredjenek az egészségesekkel, mert úgy a teljes termésmennyiség megecetesedik. A későbbi érésű szőlők esetben Simon Zoltán egyértelműen a védekezést javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!