Gazdaság

2014.07.03. 14:55

Bezúdult a dömpingáru a magyar tejpiacra

Zalaegerszeg - A feldolgozóipar jelenleg 100-110 forint közötti áron veszi át a tejet a nagyobb hazai termelőktől, ez már önköltség közeli ár. A tejfelesleg levezetésének lett a napokban célpontja Magyarország.

Hajdu Péter

Túlkínálat van a piacon, az egész kontinensen. Mindenki igyekszik valahogyan levezetni a tejfeleslegét, ennek lett a napokban célpontja Magyarország. Mélykuti Tibort, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökét kérdeztük a tejpiaci folyamatokról.

- Árharcról nem beszélhetünk, a feldolgozók egyelőre próbálják tartani a nyerstej árakat. Az a baj, hogy az elmúlt két hónapban igen nagy mértéket öltött a tej és tejtermék import. Elsősorban az 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejekről és a félkemény, trappista jellegű sajtokról van szó. Ezek a tömegtermékek nagyon alacsony áron jönnek be az országba, és nem kis részük áfa-csalással kerül a piacra. Olyan nagykereskedők hozzák be, akiknek egy telefonjuk és egy irodájuk van valahol, ahol egyébként nem működik semmi. Remélhetőleg a hatóság most már egyre nagyobb figyelmet fordít erre - mondta Mélykuti Tibor.

Közölte: négy-öt hónapja egész Európában, hazánkban is, többlettermelés alakult ki a tejpiacon, ez Magyarországon 4-6 százalékot tesz ki..

- A tejtöbbletet különböző módon kezelik az országok, illetve az ipari cégek. Van, ahol hosszan eltárolható terméket, például tejport, vajat gyártanak belőle. De van, ahol beleteszik az UHT-s tejesdobozokba, és beömlesztik egy másik országba. Sajnos Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból ezek a termékek özönlenek be hozzánk, mert Magyarországot használják a többlettermelésük levezetésére. Nem csak csalással, legálisan is nagyon olcsón hozzák, és a magyar fogyasztó nagyon árérzékeny, azonnal azt veszi.

Mélykuti Tibor: Vannak olyan nagykereskedők, akiknek csak egy telefonjuk és egy irodájuk van, de több száz kamion tejet tudnak mozgatni. Követelménnyé kellene tenni, hogy regisztráljanak és építsenek ellenőrizhető raktárakat

Ezt persze nem lehet zokon venni a vevőtől, aki úgy él, abból él, amiből tud. A terméktanács elnöke szerint ez a piaci magatartás nem veszélytelen. A tejtermelés, a tejpiac jelentős mértékben szezonális, a termelés ciklikusan változó, mert a tehén biológiáját nem lehet szabályozni. Ha a kíméletlen árversenyben egy sor hazai termelő nem bírja a versenyt, annak nagyon rossz hatása lesz.

- Ha a hazai termelők nem tudnak megfelelő volument értékesíteni, a készletek szaporodnak. A tejtermékek értékesítését azonban behatárolja a szavatossági idő, nem lehet a végtelenségig eltartani. Közben a gazdálkodás is költségeket emészt fel, és a túl alacsony árak miatt nem tudja mindenki finanszírozni a veszteségét. Ha majd kevés lesz a tej, vagy nem lesz elegendő tejtermék vagy csak olyan magas áron, amit megsiratnak a vásárlók.

 

Arra a kérdésre, milyen piacvédő módszereket terveznek, Mélykuti Tibor elmondta:

- A terméktanács megteszi a bejelentést a hatóságoknál, ha valahol a törvény által is tiltott diszkriminatív árképzést tapasztal, és azt látják, hogy félrevezetik a fogyasztót. Erre sok példa van. Láttunk már magyar zászlót lengyel vajon. Vagy egy másik eset. A vajban legalább 82 százalék zsírtartalomnak kell lenni, de létezik úgynevezett kétharmados is. Előfordult, hogy ráírták apró betűvel a kétharmadost, a vajat viszont nagybetűvel. A vevők nem is tudták, hogy a 82 százalékos zsírtartalomnak már csak a kétharmada volt a termékben. Javasoltuk, hogy a nagykereskedést regisztrációs engedéllyel lehessen folytatni. Elő kellene írni, hogy rendelkezzenek raktárral, ahol a hatóság ellenőrizni tudja a terméket. A regisztrációs engedély kiadásába pedig legyen belelszólása a terméktanácsnak is. Továbbá kértük a kereskedelmi láncokat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet - mondta a szakmai szervezet elnöke piacvédő terveikről.

Zalában működő nagy tejtermelőktől is érdeklődtünk, mozognak-e lefelé a felvásárlási árak, illetve hogyan találják meg a számításukat.

A hottói tehenészet fejőházában Szalai Katalin felhelyezi az állatokra a fejőgépet. Évente 8,5 millió liter tejet adnak (Fotó: Pezzetta Umberto)

Hottón, az olasz tulajdonú Taxbi Kft.-ben, mint a gazdaság intézője, Horváth Zoltán elmondta, a náluk megtermelt tej 40 százalékát a Pannontej Zrt. vásárolta fel, a többit Olaszországba szállítják, utóbbi heti négy kamion kivitelét jelenti. Mint elmondta, az olasz partnertől azt a választ kapták, hogy amiben az év elején megállapodtak, azt az árat nem változtatják. A hazai felvásárló az év elejéhez képest havonta néhány forintot már csökkentett, de most megtartották az eddigi árat. A hottói gazdaság évente közel 8,5 millió literes tejkvótával rendelkezik, 970 tehenük van, a megye tejtermelésének 30-35 százalékát adják.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!