Gazdaság

2014.05.28. 13:05

Haltelepítések: a nyár sem akadály

Kistolmács - A korán jött nyár hatására felpezsdült az élet a horgászvizekben, a Zalaerdő azonban a tavaszi-nyári szezonban is folytatja a haltelepítéseket.

Horváth-Balogh Attila

A korai kedvező időjárásnak köszönhetően a vizek felmelegedése hamarabb kezdődött a szokásosnál, ezért a halak is korán aktívakká váltak, s hamar indult a horgászszezon – tudtuk meg Ernszt Tamástól, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási előadójától. Ez azonban nem akadályozza a haltelepítéseket.

– A horgászvizek nagy részén az őszi haltelepítés a meghatározó, de egyes helyeken a tavaszi, nyári telepítés elvégzésével az eredményes horgászat feltételei még inkább megteremhetők – mondta el a szakember. – Nincs ez másként a Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő Kistolmácsi víztározón és a Szentpéterföldei tavon sem, ahol rendszeres halállomány-pótlást végez a társaság. A ragadozó halfajok közül balin, csuka és süllő, míg a békés halak közül ponty, amur és keszegfajok fogására van esély, illetve május és június hónapban is adott a lehetőség a pontyhorgászatra.

Ernszt Tamás egy szép ponttyal. A hazai horgászok jelentős többsége pontycentrikus. Fotó: Steyer Edina

Ernszt Tamástól megtudtuk: a Zrt. az első idei haltelepítését a Szentpéterföldei tavon végezte el márciusban, amikor is 738 kilogramm méretes, 1,5-2 kilogramm átlagsúlyú ponty érkezett a csodálatos erdei környezetben elterülő víztestbe.

A Letenye és Bázakerettye között található Kistolmácsi víztározón pedig tavaly év végén 1275 kilogramm méretes, háromnyaras ponty és 1955 kilogramm vegyes keszeg telepítésére került sor. Idén először április 23-án gazdagodott 1200 kilogramm azonnal fogható méretű ponty kihelyezésével a víztározó halállománya.

A hazai horgászok nagy része pontycentrikus, s e halfaj a magyar haltermelők legnagyobb mennyiségben tenyésztett és nevelt hala. Őshonos, húsa jóízű, kevésbé szálkás, könnyen és sokféleképpen elkészíthető.

A békés halak rendszeres telepítésén felül további feladatot jelent a vízterületek ragadozó halállományának fenntartása, fejlesztése is, melyet e halfajok természetes szaporodásán felül telepítéssel is erősít a tulajdonos.

A süllő a horgászok körében az egyik legkeresettebb ragadozó halfaj, ezért a Zrt. május 19-én a Kistolmácsi víztározóba 6000, a Szentpéterföldei tóba pedig 2000 előnevelt süllőt helyezett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!