Gazdaság

2014.05.15. 13:08

100 milliós adósok

Csökkent azoknak a zalai cégeknek a száma, amelyek 100 millió forintot meghaladóan tartoznak az adóhivatalnak.

Hajdu Péter

Tavaly az év végéig összesen 31 zalai vállalkozás fordult meg a feketelista.hu internetes portálon a 100 millió forintnál nagyobb adótartozású cégek listáján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által negyedévente közzétett nagy összegű tartozók országosan 2648-an voltak az év folyamán, s majdnem felük fővárosi bejegyzésű cég volt. A megyék között e szempontból viszonylag kedvező helyen állt Zala megye a 31 céggel.

Már a tavalyi év folyamán csökkent a számuk, a másidk negyedévre 26-ra, a harmadik negyedévre 21-re, majd az év végére 18-ra. Az idei első negyedévben 19 zalai vállalkozás szerepelt a szégyenlistán. A csökkenés persze nem azt jelenti, hogy sikerült az adósságot rendezni, hiszen az esetenként több száz millió forintos adótartozást lehetetlen kigazdálkodni. Sokkal inkább arról van szó, hogy felszámolták e vállalkozások egy részét, hiszen valamennyi esetben szinte azonnal felszámolási eljárást indított az adóhatóság. Olyan korábbi ismert cégek is szerepelnek még a zalai listán, mint az Eybl Kft., a volt sármelléki reptérüzemeltető Aviation Group Zrt., illetve a K+K Bau Zrt. vagy a Hidroterra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!