Gazdaság

2014.04.23. 17:23

Alig van csődeljárás

Zalaegerszeg – A jelek szerint továbbra sem váltja be a reményeket a csődeljárás intézménye.

Hajdu Péter

A feketelista.hu internetes portál szerint Zala megyében 2014-ben április 22-ig egyetlen csődeljárás indult, 2013-ban pedig egész évben három esetben kérték a tartozó vállalkozások az eljárást. A kért csőd és felszámolás az adós székhelye szerint illetékes megyei bíróság hatáskörébe tartozó nem peres eljárás.

Tavaly év végén a nagykanizsai Palmöb Asztalosipari és Kereskedelmi Bt. kért csődvédelmet, azt megelőzően, júliusban és januárban a zalaapáti Apáti-Holz Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft., valamint a keszthelyi Kurrens Ingatlanforgalmazó és Beruházási Kft. A két utóbbi vállalkozás esetében még a tavalyi év folyamán felszámolási eljárásba fordult át a csődeljárás, ami azt jelenti, nem tudtak megegyezni a hitelezőikkel. Idén pedig április 22-ig a feketelista.hu adatbázisa szerint egyetlen Zala megyei társaság, a hévízi Bio-Life 2000 Biotermékeket Előállító és Fejlesztő Kereskedelmi Zrt. élt a csődeljárás lehetőségével, vagyonfelügyelője a Vienna Consult Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft.

A csődeljárás során az adós kísérletet tehet a csődegyez-ség megkötésére hitelezőivel, ennek érdekében kap fizetési haladékot. Ha az egyezség nem jött létre, vagy nem felel meg a törvényben foglaltaknak, a bíróság a csődeljárást megszünteti, a céget fizetésképtelennek nyilvánítja, és elrendeli a felszámolását. Az eddigi példákból kitűnik, hogy a csődeljárások nagy része valóban így ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!