Gazdaság

2014.03.21. 14:50

Tiszta ivóvízhez jut öt település Zalában

Pókaszepetk - Letették az alapcsövét pénteken annak az ivóvízminőséget javító beruházásnak, amely mintegy 300 millió forintból valósul meg.

Szabó Judit

Pókaszepetk, Gyűrűs, Zalaistvánd, Kemendollár és Vöckönd tíz éve kezdte előkészíteni a fejlesztést, mert az ivóvíz nem felelt meg a minőségi előírásoknak. Az ammónia- , vas- és mangántartalma meghaladta a határértékeket, a vezetékek falára rakódott vascsapadék miatt pedig fennállt a másodlagos bakteriális szennyeződés veszélye.

Az alapcsőletétel egyik pillanata, a kép jobb szélén Tóth András. Fotó: Szabó Judit

Az önkormányzatok társulása 270 millió forint pályázati támogatást nyert a vízminőség javítására, a 30 milliós önerőt pedig a Belügyminisztériumtól sikerült megszerezni, így százszázalékos támogatással megvalósulhat a fejlesztés. Már fúrtak két új ivóvízkutat, tegnap pedig a projekt második ütemének tették le az alapcsövét.

A rendezvényen beszédet mondott a megyegyűlés elnöke, Manninger Jenő, s gratulált a társulásnak a pályázati sikerhez. Tóth András, Pókaszepetk polgármestere közölte: új vízműtelep épül korszerű tisztítási technológiával, a pókaszepetki telep és Gyűrűs között pedig 8,2 kilométer hosszan kicserélik a vezetékeket. Pókaszepetken és Zalaistvándon elvégzik a lakossági bekötéseket, s a fejlesztés rekonstrukciókat is tartalmaz. Tóth András jelezte, az elmúlt 15 év legnagyobb beruházása a vízminőség-javítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!