Gazdaság

2014.03.21. 20:55

Egyre több kényszertörlés

Egyre több céget vezetnek ki a cégbírók a piacról kényszertörléssel. A cégbíróságok 2012 augusztusától alkalmazzák ezt az eljárást, s azóta ez év márciusáig összesen 30 ezer cég kényszertörlésére került sor az országban.

Hajdu Péter

Tavaly például 33.610 cég szűnt meg, s közülük 17.230 társaság kényszertörlés eredményeként – tájékoztatott a feketelista.hu portál. Korábban csak az ismeretlen székhelyű cég megszüntetésére irányuló eljárásban lehetett törölni valamely vállalkozást, más esetekben a kényszer-végelszámolás volt a legsúlyosabb szankció. Utóbbiaknak nagy része azonban a hiányzó vagyon miatt hosszadalmas felszámolási eljárásokba fordult át. Ezért került bevezetésre az olcsóbb és hatékonyabb kényszertörlés intézménye.

A cégbíróság akkor rendel el kényszertörlést, ha törvényességi felügyeleti hatáskörben eljárva megszűntnek nyilvánítja a céget, vagy ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezi be, és nem terjeszt elő a törlése iránt kérelmet. Annak is kényszertörlés a vége, ha a cég a végelszámolás általános szabályaira való áttérést nem hajtja végre, vagy a jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következik be.

A kényszertörlési eljárás alatt a társaság vezetése már nem hozhat a cég működésére vagy átalakulására vonatkozó döntést, de a felelősségük megmarad. A ki nem elégített követelés erejéig ugyanis bármely hitelező 90 napon belül keresettel fordulhat a bírósághoz, annak megállapítására, hogy kik azok a személyek, akik a kényszertörlést megelőző három esztendőben felelősek voltak a fizetésképtelenség kialakulásáért. A hitelező kérheti, hogy a bíróság kötelezze a cég volt vezetőit jogos követelése kiegyenlítésére.

A kényszertörlések megindítására vonatkozó információk is folyamatosan követhetők a feketelista.hu portálon, ahol az érintett társaság neve mellett szerepel a címe, adószáma, cégjegyzékszáma, a cégbírósági végzés száma, és megnevezi a határozathozó bíróságot is. A feketelista.hu portálon egyetlen klikkeléssel már tizenkét közhiteles állami nyilvántartás cégekre vonatkozó minden elmarasztaló döntése, határozata elérhető, itt mintegy félmillió vállalkozás csaknem egymillió adatát tárolják. Üzleti döntés meghozatala, partnerkiválasztás előtt hasznos tanulmányozni ezeket az adatokat – tájékoztat Iklódi András, a portál főszerkesztője.

A tájékoztatóból kiderült, hogy míg 2012-ben 27.519 cég tűnt el a porondról és 35.642 alakult, addig tavaly 22 százalékkal több, 33.610 szűnt meg, és 5,4 százalékkal kevesebb, 33.711 új cég alakult. Jelenleg 545.733 működő céget tartanak nyilván az országban. Hozzáteszik, ebben a mozgásban egyelőre nem tisztázott, mekkora szerepet játszik a kényszertörlés intézménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!