Gazdaság

2014.02.05. 15:40

Egyre népszerűbbek a hitelkártyák

A GfK Hungária pénzügypiaci felmérése szerint a lakosság körében egyre népszerűbb a hitelkártya.

Szente Ottó

A GfK Hungária pénzügyi felmérése, a Retail Banking Monitor szerint a 15-69 éves lakosság körében az elmúlt években egyenletes növekedést mutatva elérte a 7 százalékot a hitelkártyával rendelkezők aránya. A 2010-ben mért adathoz képest megváltozott a nemek aránya is: míg addig a férfiak körében volt némiképp népszerűbb a termék, az utóbbi három évben állandósult a nők elsőbbsége.

Növekedett a használati gyakoriság is, mára havonta átlagosan több mint háromszor használja vásárlásra hitelkártyáját az, aki rendelkezik ilyennel. Annak ellenére nőtt az ATM-es készpénzfelvételek gyakorisága is ezzel a kártyatípussal, hogy ezek után a pénzügyi szolgáltatók általában magasabb díjat számítanak fel, mint a folyószámlához kapcsolódó bankkártyáknál.

Bacher János, a GfK Hungária pénzügyi kutatásokért felelős ügyfélkapcsolati igazgatója úgy véli, a hitelkártya-használat változásának hátterében több tényező állhat. Egyrészt egyre többek számára ismerős az elsőre nehezebben átlátható konstrukció, másrészt a hitelkártyák általában valamilyen kedvezményt kínálnak bizonyos feltételek mellett.

Változást hozhat a piacon a bankkártyás és hitelkártyás fizetéseket érintő bankközi jutalék törvény általi szabályozása. A korábbi értékek kifejezetten ösztönözték a bankokat a hitelkártyák előtérbe helyezésére. Ugyan előnyük nem tűnt el, de jelentősen csökkent, így feltételezhető, hogy a jelenleg kínált konstrukciók módosulnak a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!