Gazdaság

2013.10.09. 14:30

Pozitív a cégmérleg?

Zala megye - Tavaly szeptember és az idei szeptember között 15.321 cég felszámolására került sor az országban, ami az ezt megelőző, hasonló egy éves időszakhoz képest 33,8 százalékos csökkenést jelez.

Hajdu Péter

Erről a feketelista.hu internetes portál adott a napokban tájékoztatást. A javulásról szóló adatok gazdasági elemzők szerint azt bizonyíthatják, hogy a hazai cégek kezdenek felülkerekedni a válság okozta nehézségeken, ám a törvényi előírások változása, a cégek kényszertörlésének bevezetése is hozzájárulhatott a számok kedvező alakulásához. Tavaly márciustól ugyanis a vagyontalan cégeket gyorsabban kivezetik a megszűnő vállalkozások közül. Az így kényszertörölt cégek már nem szerepelnek a felszámolási statisztikában. A kényszertörlésekkel kapcsolatban azonban Somogyi Ferencnek, a Felszámolók Országos Egyesülete elnökének aggályai vannak. Szerinte a bíróságok és az adóhatóság nem képesek olyan sikeres vagyonkutatást végezni, mint a felszámolók.

A kétségtelenül gyorsabban lebonyolítható kényszertörléssel a cégek minden következmény nélkül eltűnhetnek a piacról. A felszámoló alapos vagyonkutatással menti a menthetőt, a NAV viszont, ha a végrehajtás eredménytelenül végződik, azonnal elrendeli a kényszertörlést. Az adóhatóság csak abban az esetben kezdeményezi a felszámolást, ha fedezetelvonás bűncselekménye áll fenn vagy olyan vagyonnal rendelkezik a cég, amely fedezi a felszámolás költségeit.

Az adóhatóság egyébként egyre nagyobb figyelmet fordít a vezetők és a tagok felelősségét érvényesítő eljárásokra. Az is cél, hogy a háttérben meghúzódó úgynevezett árnyékvezetők se kerülhessék el a felelősségre vonást. A tapasztalatok szerint az egyszerűsített felszámolási eljárások időtartama átlagosan fél, illetve egy év. A felszámolási eljárások után fennmaradt adósságkövetelést, ahol erre lehetőség van, a cég vezetőivel, tagjaival szemben peres eljárásban érvényesíti az adóhatóság. A kötelezett személyekkel szemben bírósági végrehajtással vagy adóvégrehajtással lépnek fel. Ahol azonban erre nincs lehetőség, ott a követelés engedményezésére kerül sor, vagy hitelezői veszteség címen, törlik a tartozást. A vállalat tartozását hátrahagyó személyek új cégalapításait viszont az adóregisztrációs eljáráson az adóhatóság megakadályozza. Ez év szeptemberéig a felszámolással megszűnt adózók után 465 milliárd forint veszteséget kellett törölni!

A cégek évente ezrével vonulnak ki a piacról, van, amelyik felszámolással, másikak nyomtalanul tűnnek el. A hitelező meg bottal ütheti a nyomukat, a veszteséget már senki sem téríti meg.

A partner kiválasztásánál, szerződés aláírásánál tanácsos körültekintően eljárni. A feketelista.hu-n egyetlen klikkeléssel tizenkét közhiteles állami nyilvántartás mintegy félmillió céggel kapcsolatos összes elmarasztaló határozata megtalálható. Kiderül például, ha felszámolás alatt áll, adótartozása van, munkaügyi bírsággal sújtották – hívja fel a figyelmet Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. A portál szerkesztői megyénként és nagyobb városonként is áttekintették a felszámolások és az újonnan alakult cégek arányait. Ezek szerint az elmúlt esztendőben a felszámolások ellenére sem zsugorodott a vállalkozások köre. Sőt, az országban összesen 30.090 új vállalkozást jegyeztek be, 96 százalékkal többet, mint amennyit felszámoltak. Ennek ellenére a magunk mögött hagyott esztendőben több mint 13 százalékkal csökkent a cégalapítási kedv. Az egyes megyéket illetően tavaly Pest megyében számolták fel a legtöbb vállalkozást, összesen 1911-et, miközben 3384 újat „gründoltak". Itt a cégalakulások aránya a felszámoltakhoz képest 203 százalék volt. A legnagyobb különbség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatható ki, ahol 369 felszámolással szemben 1157 alapítás áll (314 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!