Gazdaság

2013.08.07. 22:00

Itt a bogyós szezon

Bagod - Közepénél tart a hűtőipar számára oly fontos bogyós szezon. A málna és a ribiszke már elfogyott, a Bagodi Hűtőházban most a tüske nélküli feketeszeder felvásárlása, illetve feldolgozása van folyamatban.

Hajdu Péter

- A szeder, a bodza van még hátra, ezekből várunk beszállítást, illetve a két bogyós gyümölcs után majd a szilva felvásárlása és feldolgozása következik - mondja Kovács Péterné, a Bagodi Hűtőház vezetője. - Málnából a közepesnél egy kicsit jobb volt a termés, csak az a baj, hogy a málna termőterülete egyre kisebb a megyében, nagyon kevesen foglalkoznak a termesztésével. Nem tudni, miért. Talán nem mernek rá vállalkozni az emberek. Pedig akinek van, az elégedett lehetett idén a málnaterméssel, és az ára is elég jól alakult, mi 520 forintot fizettünk kilójáért azoknak, akik behozták a termést a hűtőházba.

A cégvezető elmondta, inkább a közeli környékről vitték a málnát. Ma már nem az a jellemző, hogy sok kistermelő terméséből áll össze a felvásárolt mennyiség, hanem kevesebben, de nagyobb területen foglalkoznak vele.

A múlt héttől már érik a tüske nélküli feketeszeder, de a hűtőház vezetője szerint ebből is nagyon keveset szállítanak be hozzájuk. Ennek okát abban látja, hogy néhány évvel ezelőtt olyan alacsony volt a szeder felvásárlási ára, ami miatt sok kistermelő úgy látta, nem érdemes foglalkozni vele, és kivágta az ültetvényt. Ezért kis területen terem már a szeder, viszont Kovács Péterné szerint az idei termés nagyon jó.

- Sajnos jellemző, hogy a piaci igények alapján most 200-300 tonna szedret is fel tudnánk vásárolni, ezzel szemben talán 40 tonnás mennyiség jön össze. Ennek nagyobb részét is a cégünk saját, 1,8 hektáros szeder ültetvényéről szüreteljük le, illetve még Bakon van egy nagyobb termőterület, onnan szállítják be hozzánk - mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy 300-350 forint között alakul jelenleg a szeder felvásárlási ára.

A piacon keresett bogyósgyümölcsöt fagyasztva szállítják külföldre, elsősorban Svájcba. A nyugati vásárlókkal kötött keretszerződések lehetővé teszik, hogy a nyártól őszig terjedő időszakban leszedett és fagyasztva tárolt gyümölcsök feldolgozása, csomagolása egész évben munkát ad a kft. ötven dolgozójának.

Az utóbbi években az egyik jelentős exportcikké a bodza termés vált. Elsősorban termesztett bodzáról van szó, az utóbbi években jelentős területű bodza ültetvények létesítettek termelők a térségben. A felvásárló cég vezetője szerint idén csúcstermést várnak bodzából, körülbelül ezer tonnát terveznek feldolgozni. Egy részét fagyasztva szállítják a megrendelőknek, és tankokban, folyékonyan is keresett termék.

A hűtőház mellett elterülő szedresben szerdán is ment a munka. Nyolc-tíz egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállaló szedte a gyümölcsöt, amit azonnal lefagyasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!