Gazdaság

2013.07.18. 13:40

Lecserélik a kasszát

Zala megye - Kereskedők és Vendéglátók Zala Megyei Érdekképvisleti Egyesületénél (KISOSZ) mostanában gyakran érdeklődnek tagjaik a pénztárgép-csere ügyében.

Hajdu Péter

A szeptember 1. már a harmadik dátum, amire le kell cserélni az elektronikus napló nélküli pénztárgépeket olyanokra, amelyek elektronikus kapcsolatban lesznek az adóhivatallal. Szeptembertől az adóhatóság feltehetően ellenőrizheti majd, megtették-e, vagy legalább kezdeményezték-e a vállalkozók a cserét. E legújabb határidővel kapcsolatban is enyhe kételyek támadnak, hogy betartható lesz-e, ugyanis több százezer gépről van szó országosan. Igaz, a napokban a nemzetgazdasági miniszter arról nyilatkozott, igyekeznek felgyorsítani a gépek gyártását. A cseréhez 50 ezer forint támogatást kaphatnak a vállalkozók, aminek az igénybe vételét a NAV-nál kell kezdeményezni.

– A gépcsere első tervezésekor jóval olcsóbb berendezésekre lehetett számítani, mára azonban valószínű, hogy sokkal drágább lesz egy-egy ilyen pénztárgép. Az elmúlt években azonban a kereskedelmi és vendéglátó kisvállalkozók jelentős forgalomcsökkenést szenvedtek el. A cseréhez ígért korlátozott állami támogatás kevés ahhoz, hogy a beszerzést meg tudják valósítani. Ezért a hónap elején a KISOSZ levélben arra kérte a minisztert, hogy a legfeljebb tíz főt foglalkoztató, évi 50 millió forint árbevétel alatti, és legfeljebb 5 pénztárgépet üzemeltető kisvállalkozások esetében e beszerzést száz százalékban támogassák. Ezzel együtt aláírásgyűjtés is indult, hogy ha ezt a kezdeményezésünket nem támogatják, akkor az említett vállalkozói kör 2013-2014-ben a lehetséges támogatáson felül felmerült többletköltségét beszámíthassa adóbevalláskor, az egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadójukba, a társas vállalkozások pedig a társasági adó összegébe – mondta a KISOSZ megyei titkára.

Erdélyi Tibor az egyik egerszegi cipőboltban a régi kasszát kezeli, augusztus végére újat venne. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezzel együtt, mint elmondta, azt tanácsolják a vállalkozóknak, kezdjék meg a felkészülést a cserére, akkor is, ha esetleg a szeptemberi határidő sem lesz tartható. E fenntartást az indokolja, hogy mindeddig egyetlen működő gépet sem tudott vásárolni senki, és alig több, mint egy hónap van hátra a határidőig.

– A NAV nem bünteti majd azokat, akik szeptember 1-je után önhibájukon kívül nem tudtak pénztárgépet cserélni. Az adóhatóság honlapjára már felkerültek a támogatás igénylő lapok. Azzal, ha valaki oda regisztrál, lekéri az adatlapot és benyújtja, már tanúsítja, hogy a pénztárgép cserét meg akarja tenni. Ha esetleg szeptemberig nem lesz még legyártva, és nem lehet hozzájutni annyi pénztárgéphez, amennyire szükség lesz, a vállalkozó ezzel igazolni tudja, hogy ő már megtette a szükséges lépéseket a cseréhez. Ezt fontos megtenni, segítünk is ebben a hozzánk fordulóknak – közölte a KISOSZ titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!