Gazdaság

2013.03.25. 21:29

Átmeneti vágásszünet?

Pacsa - Rossz hírek terjedtek az utóbbi időben a kisvárosban a Zalai Baromfifeldolgozó Kft-vel kapcsolatban. Akadozó termelésről, bizonytalan piaci helyzetről, és az utóbbi napokban a termelés leállításáról.

Hajdu Péter

A hírek hallatán a cég ügyvezetőjéhez, Szép Imréhez fordultunk, mi az igaz ebből. Szép Imre érdeklődésünkre elmondta, a társaság március 12-én megtartott taggyűlésén hozott határozat értelmében a baromfi vágását átmenetileg, határozatlan ideig szüneteltetik. A társaság a továbbiakban is folytatja az értékesítési tevékenységét. Március végéig vásárolnak alapanyagot, azaz vágott pulykát és vágott csirkét vesznek, amit darabolnak és csomagolnak, a vevőkörük ellátása és megtartása érdekében, valamint az üzleti tevékenység folytatásának reményében. Az ügyvezető arról tájékoztatott bennünket, hogy a dolgozókat az értékesíthető áru mennyiségének függvényében munkával látják el, továbbá szabadságolják. A jelenleg állományban levő 170 fő részére az átmeneti szabadságolás után ismét munkát, nem pedig felmondó levelet szeretnének majd adni. Jelenleg részleges a foglalkoztatás a pacsai feldolgozóban, a dolgozók egy része az évi rendes, fizetett szabadságát tölti.

Ugyanakkor a cég tárgyalásokat kezdett egyrészt a feldolgozó létesítéséhez szükséges beruházást hitelező OTP-vel, továbbá a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával. A munkaügyi központtól munkahelymegtartó támogatással próbálnak segítséget kérni.

Érdeklődésünkre, hogy mi az oka e helyzetnek, Szép Imre a baromfipiac és a költségek rendkívül kedvezőtlen alakulását említette.

– A pulykamell döntő többségét exportáljuk. Példaként mondom, tavaly februárban az egyik legnagyobb szlovén vevőnknek 4 euró 10 centért adtuk el a pulykamell kilóját. Ma ezt 3 euró 40 centért tehetnénk meg. Tehát a pulykamell bevétele 210 forinttal csökkent, kilogrammonként. Ugyanakkor ezek a pulykák tavaly szeptembertől már mintegy 30 százalékkal drágább takarmányt esznek, ennyivel emelkedett a baromfihizlaláshoz szükséges takarmányok ára –, magyarázta a szakember a veszteséges termelés okát, hozzátéve: tudomása szerint Magyarországon egyetlen nyereséges pulykafeldolgozó sincs.

– Ha a jelenlegi takarmányárak és húsárak maradnak, akkor Magyarországon nem lesz pulykatartás, hizlalás és feldolgozás. Viszont jó esély van arra, hogy ez változzon. Reményeink szerint idén jobb termés lesz, mint 2012-ben volt, de ez az alacsonyabb takarmányárak szempontjából szeptember körül éreztetheti a hatását. Másik ok a bizakodásra, hogy a jelenlegi húsárak mellett egész Európában veszteséges a termelés, emelkedni kell a húsáraknak. A harmadik körülmény, amit fontos megemlítenem, az, hogy ha kiderül szeptemberre, hogy Magyarországon érdemes pulykahizlalással és feldolgozással foglalkozni, akkor Pacsán szükség van egy pulykavágóra. Egyrészt a Dunántúlon a miénk az egyetlen pulykafeldolgozó, mert a sárvári Sága cég áprilisban beszünteti a pulykavágást. Onnantól csak nálunk lesz termelési kapacitás. Ehhez a térségben van alapanyag, hiszen száz kilométeres körzetben sok, több évtizedes gyakorlattal rendelkező pulykahizlalók vannak, akik megfelelő feltételek mellett szívesen termelnek. Ezen kívül Pacsa földrajzilag jó helyen fekszik. Közel van a szlovén határ, és az a Horvátország, amely júliustól belép az unióba, és onnantól vámmentesen szállíthatunk hozzájuk, továbbá közeli az osztrák határ, és az M7-es autópálya révén Budapest is könnyen elérhető tőlünk – részletezte az ügyvezető a cég megmentésének gazdasági ésszerűségét.

Másfél milliárd forintba került

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósult meg, 2010 végétől a feldolgozás 2011. évvégi megkezdéséig. A munka 2011. novemberében indult a 4ezer négyzetméteres üzemcsarnokban. A beruházás megvalósulását 401 millió forint, majd további 224 millió forint pályázati támogatás segítette.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!