Gazdaság

2013.02.19. 16:15

Salomvár: befejeződött az adósságrendezési eljárás

Salomvár - Egyezség született a salomvári adósságrendezési eljárásban, amely azért indult, mert az önkormányzat nem tudta kifizetni a korábbi jegyző bűncselekménye miatti kártérítést.

Szabó Judit

Salomvár önkormányzata az elmúlt év  tavaszán kérte az adósságrendezési eljárás megindítását. A helyhatóság pénzügyi gondnokot kapott, az eljárás kezdete óta csak az ő engedélyével teljesíthetett kifizetéseket.

A település azért került csődközeli helyzetbe, mert egykori jegyzője 2002-ben felhatalmazás nélkül kötött megállapodást a Szeánsz Kft.-vel  idősek otthona tervezésére. A beruházás nem valósult meg, s a tervezői díj kifizetése is elmaradt. A jegyzőt a bíróság közokirat hamisítás miatt elítélte. A tervező cég ugyanakkor a jegyző munkáltatójától, az  önkormányzattól követelte munkájának ellenértékét  és annak kamatait, s a bíróság meg is ítélt a vállalkozásnak 30 millió forint kártérítést.

Salomvári látkép. A településen csaknem egy évig  pénzügyi gondnok őrködött az önkormányzat gazdálkodása felett. Fotó: Katona Tibor

Az önkormányzat nem tudott fizetni, ezért kérte az adósságrendezési eljárás megindítását. Az eljárást  a TM-Line Zrt. folytatta le. Pogacsics Milán pénzügyi gondnok a Zalai Hírlapnak még januárban elmondta: átvilágították a település gazdálkodását, s megállapították, hogy az iskola fenntartása túl nagy teher, ezért egyházi fenntartásba adták.

Közben tárgyalásokat folytattak a település hitelezőivel. Salomvár önkormányzata nemcsak a Szeánsz Kft.-nek tartozott, hanem az OTP-nek is mintegy 6 millió forinttal, és a zalacsébi körjegyzőségnek közel 760 ezer forinttal. A körjegyzősséggel úgy egyeztek  meg, hogy a tartozást 2014 végéig kifizetik, az OTP pedig várhatóan az állami adósságkonszolidáció keretében kapja meg a pénzét.

A Szeánsz Kft.-vel nehezebben született meg az egyezség, de végül eredményesen zárultak a tárgyalások. Abban állapodtak meg, hogy  az önkormányzat az adósságából három év alatt összesen hárommillió forintot fizet ki a kft.-nek, a tartozás fennmaradó részét pedig ingatlanok átadásával, illetve értékesítésével egyenlíti ki. A cég tulajdonába adnak többek között egy 7,2 millió forintot érő lakóházat.

Az önkormányzat a Szeánsz Kft.-re engedményezte a korábbi körjegyzővel, Andalics Csabával szembeni kártérítési igényét. Ez az igény az egyezség megkötésének időpontjában a korábbi perek során kifizetett 445 ezer forint  ügyvédi díjból, illetve az egyezség alapján átadott ingatlanok becsült értékéből, több mint 13 millió forintból áll. A követelés növekedni fog, például az ezután   értékesítendő ingatlanok bevételének összegével, amit a  hitelezőnek fizetnek majd ki.  A volt jegyzővel szembeni követelés kétes, behajthatóságáért az önkormányzat nem vállal felelősséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!