Gazdaság

2012.12.20. 19:14

Uniós támogatások

Zalaegerszeg - A Magyar Agrárkamara országos előadássorozatot indított az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) jövőjéről, s az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdésről, a 2014 után várható mezőgazdasági támogatásokról.

Hajdu Péter

A fórumot a Zala Megyei Agrárkamara közreműködésével tegnap a Hevesi Sándor Színházban tartották meg, mintegy kétszáz érdeklődő kamarai tag részvételével. A téma szakértője, Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa részletes előadást tartott az uniós büdzsé legnagyobb költségvetésű, stratégiailag kiemelt területéről, az európai agrárpolitika eddigi történetéről. Az előadó ismertette azt a több évtizedes folyamatot, amelyben a mezőgazdaság támogatása a termelés támogatásától eljutott máig, amikor a kifizetések nem a termeléshez kapcsolódnak, hanem a területalapokhoz.

 

A mezőgazdasági szakemberek a konferencia előtt és a szünetben is folytatták az eszmecserét, az előtérben Rákosa Zoltán termelő és dr. Tolvaj Győző, a baromfitartók szakmai szövetsége vezetője  (Fotó: Katona Tibor)


Újabb fordulópont előtt áll az agrárium, mert 2014-től, az EU új, hétéves költségvetési ciklusától ismét változik a támogatási rendszer, ennek egyelőre csak a tervezete létezik. Jövőre várhatóan 60 milliárd eurót tervez az EU a közös agrárpolitika fenntartására, de feltételezhetőleg néhány százalékkal csökken a főösszeg, hazánkban is hektáranként 1-2 eurós támogatáscsökkenéssel lehet számolni. Magyarországra várhatóan 1300 millió euró jut területalapú támogatásra. A konferencia második részében Süle Katalin, a zalai kamara megbízott elnöke a kamarai törvényről, és a jövő évi választásokról szólt. Többek között elmondta, a törvény egységes, országos kamara megalakítását írja elő, amelybe beolvadnak a területi kamarák. Erős érdekvédelmi köztestület létrehozása a cél, amely a kormányzat első számú tárgyaló partnere lesz annak érdekében, hogy a termelők versenyképességét elősegítsék. Felhívta a figyelmet, hogy december 31-ig mód van a kamarai regisztrációban az esetleg hibás adatok javítására, ez a februári választások miatt is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!