Gazdaság

2012.12.04. 17:52

Válságban nő a Szociális Alap hozzáadott értéke

Andor László hétfőn és kedden Portugáliában és Spanyolországba látogatott.

Andor László

Útja során arról egyeztetett az illetékes miniszterekkel, hogy miként lehetne mérsékelni a munkanélküliséget, és javítani az egyre elkeserítőbb szociális helyzetet. A munkanélküliek aránya Spanyolországban 26,2%, Portugáliában pedig 16,3%, a spanyol fiatalok között 18% körül van az állástalan, illetve képzésben részt nem vevő fiatalok aránya. Ha semmi sem változik, őket joggal lehet "elveszett nemzedéknek" nevezni.

Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és befogadásért felelős biztosa arra bíztatta a két kormányt, hogy országaik haladéktalanul hajtsák végre az ország-specifikus ajánlásokat,  illetve tegyenek lépéseket az Európai Bizottság áprilisban közzétett foglalkoztatási csomagjában foglaltak megvalósítására. Kiemelte a strukturális alapok, különösen az Európai Szociális Alap hatékony felhasználásának fontosságát.

A Magyar biztos ismertette a Bizottság által december 5-én elfogadásra kerülő Ifjúsági Foglalkoztatási Csomagját, amely a munkanélküli fiatalok helyzetének javítását célozza meg. Az ifjúsági garanciák keretében a tagállamoknak biztosítaniuk kell majd, hogy minden fiatal minőségi állásajánlatot, megfelelő oktatást vagy szakképzést kapjon a munkanélkülivé válást vagy az utolsó rendszeres oktatás elhagyását követő meghatározott időn belül. Fontos része a csomagnak a minőségi gyakornoki programok európai keretrendszere is, amelyről a szociális partnerek között folytatódik a konzultáció.

Andor László Portugáliában az Aktív Időskor Európai Évet lezáró konferencián, Spanyolországban pedig az Új gazdasági Fórumon tartott előadást. Találkozott a munkanélküliség által leginkább érintett réteg, a spanyol fiatalokat képviselő Ifjúsági Tanács képviselőivel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!