Gazdaság

2012.11.06. 16:18

Jövőre már nyereséges lehet a pacsai baromfifeldolgozó

Pacsa - Az első év nem hoz nyereséget a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-ben, viszont az utóbbi fél évben stabilizálták a cég piaci és beszállítói hátterét.

Hajdu Péter

A húsipari cégek, köztük a baromfifeldolgozók is gondokkal küzdenek az országban, közülük többen már leállították a termelést. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. helyzete sem volt könnyű. Kedden az üzemben jártunk, s mint Szép Imre, a termelői tulajdonban alapított és működő társaság júniusban kinevezett új ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a baromfi termékpálya nehéz helyzet elé állítja idén az egész ágazatot. Úgy a termelőket, mint a feldolgozókat. Egyik oldalon gyenge a vásárlók fizetőképes kereslete, a másikon pedig az idei takarmányárak nagyarányú emelkedése a termelőket szorítja. Utóbbiak áremelést kérnek, a másik csak korlátozott mértékben bírja el a drágulást. E kettő között navigál a feldolgozó ipar.

- Az utóbbi fél év a piac és az élőállat beszállítók szervezésével telt, és ebből a szempontból is stabilizáltuk a cég helyzetét. Ennek megfelelően ma hetente átlagosan 25 ezer csirkét vágunk, amit két multinacionális áruházlánc vásárol meg tőlünk. A kicsontozott csirke mellfilét exportáljuk, elsősorban Szlovéniába. Pulykából átlagosan 1012 ezer darabot vágunk hetente - adott tájékoztatást a termelés jelenlegi volumenéről az ügyvezető.

Elmondta továbbá, az említett árumennyiség, amelyet naponta egy műszakban állítanak elő, ma szinkronban van a piaci lehetőségeikkel. A piacszervezés fontos szempontjaként említette továbbá Szép Imre az alkalmazkodást a vásárlóhoz. Ez elsősorban a friss vágásból származó hús gyors piacra dobásában nyilvánul meg. A magyar vevő a friss húst keresi hétfőtől vasárnapig a fagyasztottal szemben, a termelésük kilencven százalékát tehát friss húsként értékesítik. Ennek gazdasági előnye is van. Fagyasztott árut nagyobb költséggel lehet előállítani, de az említett okok miatt csak nyomott áron értékesíthető.

Az elért mennyiséggel szemben valójában mekkora kapacitással tudna dolgozni az üzem? A cég vezetője szerint a pulykavágás mennyisége az éves szinten mintegy 600 ezer darabbal már majdnem megfelel a tervezettnek. A heti 25 ezer csirke pedig a vágókapacitásuknak a felét teszi ki, de a jelenlegi piaci viszonyok nem teszik lehetővé, hogy csirkéből többet vágjanak.

Ma a vevővel meg kell fizettetni a kilónként majdnem 70 forintos kukoricát, mert bent van a tavalyinál másfélszer magasabb takarmányárban, meg kell vele fizettetni a 27 százalék áfát, továbbá a 40 százalék körüli kiskereskedelmi árrést. De mindemellett a vevőnek van egy olcsóbb alternatívája, elsősorban a főváros környékén, amit úgy hívnak, hogy feketegazdaság sorolta a feldolgozó vezetője a mai baromfipiacot alakító, s a legális, ellenőrzött termelést egyben korlátozó körülményeket.

- Ez az első teljes gazdasági évünk. Hónapról hónapra javuló tendenciával dolgozunk, várhatóan 3 milliárd forint körüli árbevétellel zárjuk az évet, de az első évünk még veszteséges lesz. A jövő évi terveinkben már egy szerény nyereséggel fogunk számolni - mondta Szép Imre.

A jövő alakításába sok minden beleszól. Többek között azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy megszűnt a termelés a sárvári Sága baromfifeldolgozóban. A vezető közölte, már tárgyalnak a Sága volt pulyka beszállítóival, s jövőre tervezik a pulykavágások bővítését is. Jövő tavasztól tervezik továbbá a friss hús mellett húskészítmények gyártását, s a piaci lehetőségek javulásával lehet szó a jelenlegi 148 dolgozó létszámának bővítéséről. Az ügyvezető megemlítette, lendítene a bevételükön export oldalról a forint, továbbá a jelenlegi kínálati piac gyengülése. De ez már nem rajtuk múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!