Gazdaság

2012.09.12. 18:38

Flextronics: elviszik a kulcsterméket?

Zalaegerszeg - Mint azt közöltük, a Flextronics International Kft. 600 fős létszámleépítési szándékot jelentett be a munkaügyi központban. Nem ez volt az első eset a cég zalai történetében.

Hajdu Péter

A Flextronics több mint tízéves zalai működése alatt végig a megye legnagyobb foglalkoztatójának számított, ám gyorsan megismertette a munkavállalókat egy nem is cégspecifikus, hanem általában az elektronikai szolgáltató iparra jellemző tulajdonsággal. A foglalkoztatottak számát illetően pillanatok alatt alkalmazkodik piaci igényekhez. Több jelentős munkaerő-toborzási, majd elbocsátási hullám követte egymást. Az elmúlt évek folyamán lapunkban 2004-ben például több száz fős leépítésről adtunk hírt, majd 2005-ben már a cég 900 fős létszámcsökkentési szándékáról tudósítottunk.

A valóságban nem mindig hajtották végre a bejelentett tervet, hiszen minden annak függvénye volt, hogy időközben változtak, nőttek-e a piaci igények. 2009 februárjában 400 saját dolgozó elküldését tervezték, de a kölcsönzött munkaerővel együtt az akkori létszámcsökkenés meghaladta az ezer főt.

De nem is kell túl messzire visszatekinteni. Ez év februárjában a jelenleginél nagyobb, 750 fős leépítési szándékot jelentett már be az elektronikai cég, amit 875-re emeltek. Ez a leépítési hullám azonban szelídült, az év elején végül "csak" 355 dolgozót küldtek el.

Ez utóbbit már Borsos Józseftől, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójától tudjuk. Mint ahogy azt is, hogy a Flextronics legnagyobb dolgozói létszáma a munkaerőpiaci csúcsidőszakában a kölcsönzött munkaerővel együtt több mint 7900 volt.

A saját dolgozókból álló törzsállomány az idei első negyedévben 3502 fő volt, júliusban pedig 3208 saját dolgozóról informálták a munkaügyi központot. Ennél azonban termszetesen több volt a teljes dolgozói létszám Zalaegerszegen, de a kölcsönzött munkaerő arányáról nincs információnk.

Azt nem tudni, hogy a most bejelentett 600 fős leépítési szándék végül is hány dolgozó munkahelyének megszüntetésével realizálódik. Esetleg kisebb számú elbocsátással zárul, vagy teljes mértékben végrehajtják. Mint Moórné Kercsmár Rita, a Flextronics CSR és vállalati branding igazgatója a tervezett leépítéssel kapcsolatban lapunknak számok említése nélkül elmondta, minél több munkavállalónak igyekeznek állást ajánlani a cég valamelyik másik gyárában. Azoknak pedig, akiktől elbocsátással kénytelenek megválni, a törvényi előírások betartásával fizetik ki a végkielégítést. A Flextronics egyébként a leépítés után is a legnagyobb munkáltatónak számít majd a megyében.

Mint cégen belüli forrásból megtudtuk, a dolgozókat már tájékoztatták a leépítési tervekről. Szakszervezeti részvétellel megalakították a törvény szerint létrehozandó leépítési bizottságot, és már megállapodtak az ütemezésről is. Ennek részleteiről azonban hiába kérdeztük a vállalat szakszervezeti titkárát, elzárkózott a közlésétől.

Az okokat latolgatva annyi bizonyos, hogy most nem a vezetők által korábban többször is hivatkozott, szezonális elektronikai keresletvisszaesésről van szó. Azok ugyanis rendszerint az év elején következtek be. A leépítésben megjelölt létszám nagysága mindenesetre valamely meghatározó termék előállításában bekövetkezett változásra enged következtetni. Ismereteink szerint ilyen, Magyarországon a Flextronics által is gyártott termék a kanadai RIM megrendelésére készülő BlackBerry telefon.

Szerdán műszakváltáskor a dolgozók is megerősítették a leépítés okát:  Október végétől kivonul tőlünk a RIM, és itt megszűnik a BlackBerry telefonok gyártása. Sorvezetőként dolgozom, operátorrá való visszaminősítést ajánlottak fel, de nem fogadtam el. Így nekem is mennem kell - mondta egy fiatal nő.

- A sárvári gyár van legközelebb, és innen buszt is indítanak a vasi városba. Ott ajánlanak munkát. Akinek felajánlják, annak el kell fogadnia, vagy az elbocsátás a másik választás - mondta egyik társa.

Megjegyezték: a nevüket nem szeretnék elárulni, mert bíznak abban, hogy egyszer még visszajöhetnek dolgozni. 
 
 

 


A VILÁGON ÉS ZALÁBAN

A szingapúri székhelyű, a világ 30 országában jelen levő Flextronics cég Magyarországon Sárváron, Budapesten, Pécsett, Tabon és Zalaegerszegen működtet gyártelepeket. A Flextronics International Kft. székhelye a somogy megyei Tabon van. A zalaegerszegi leépítés hírére a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában megkezdték a felkészülést:  a  cégtől várhatóan elbocsátásra kerülő dolgozók számára állásbörzét szerveznek, valamint munkaerő-piaci képzéseket kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!