Gazdaság

2012.08.01. 03:36

Biztos munka, biztos bér

Zalaegerszeg - A földgázszállítás honi történetéről nyílt kiállítás a minap a Magyar Olajipari Múzeumban. A tárlatot dr. Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

Magyar Hajnalka

Az alkalmat megragadva a gázellátás helyzetéről, jövőjéről kérdeztük a siófoki központú, 812 főt foglalkoztató cég vezetőjét. Az országban hat üzemet működtetnek, az egyik Zalában, Gellénházán található.

- Hány kilométer gázvezeték fut hazánk területén?

- Ötezer nyolcszáz kilométer, ami, különösen az ország méretéhez viszonyítva rendkívül fejlett gázstruktúrát takar. Magyarországon a földgáz a primer energiahordozók között több mint 40 százalékkal szerepel, amihez igen komoly infrastruktúra szükséges.

  

 

- E gázmennyiség milyen arányban érkezik külföldről?

Kilencven százaléka import, döntően Oroszországból, ezért is van szükség a távvezetékekre. Magyarországon nincs elegendő földgázforrás, ide kell azt szállítani.

S ha már behoztuk, tárolni. Hazánkban hat tározó létezik, összesen 6 milliárd köbméter gázt fogadva be. Az első hallásra döbbenetes adat más megvilágításba kerül, ha mellétesszük, hogy Magyarország éves gázfogyasztása 11 és 12 milliárd köbméter között változik. A tározókra elsősorban a gázfelhasználás szezonális jellege miatt van szüksége, érthető módon télen nagyobb az igény, aminek kielégítésére korábban kell felkészülni. Az ország harmadik legnagyobb tározója éppen Zalában, Pusztaedericsen található.

- Az infrastruktúránk alkalmas volna arra is, hogy a régióban gázelosztó, ellátó szerepet vállaljunk - folytatja dr. Zsuga János. - A földgáz szerepe most kezd igazán felértékelődni az energiaszektorban, formálódik a piac, úgy vélem ez lesz a 21. század energiahordozója. Magyarország számára kitörési pont lehet egy regionális, kelet-közép-európai gázelosztói szerep elfoglalása.

- Mikorra lehetne ennek realitása?

- Úgy gondolom, 5-10 éven belül mindez megvalósulhat. A vezetékek kiépítése zömmel már meg is történt, Szlovénia kivételével hamarosan valamennyi szomszédos országgal meglesz az összeköttetés. Ez megteremti a lehetőséget, hogy a régióban egységes gázpiac jöjjön létre, s Magyarország egyebek közt központi földrajzi fekvése révén ezen belül kiemelkedő szerepet tölthessen be. Persze rengeteget dolgozunk is azért, hogy e kedvező geopolitikai adottsággal élni tudjunk.

- Munkájukhoz rendkívül magasan kvalifikált szakembergárda áll rendelkezésre. Bizonyára az sem véletlen, hogy a cég az elmúlt három évben egymás után háromszor nyerte el a Magyarország legjobb munkahelye címet, két alkalommal pedig a Közép-Kelet-Európa legjobb munkahelyévé is őket választották.

- Nemzetközi felmérés hozta ezeket az eredményeket, a munkavállalókat kérdezték, márpedig ennél értékesebb, hitelesebb fokmérő nem létezik - mondja a vezérigazgató.

- Mi a legfőbb erényük, amivel kivívták dolgozóik elégedettségét?

- Az alapelvünk: tisztességes munkáért tisztességes körülmények és tisztességes fizetések járnak. Emellett kiszámíthatóságot, biztos egzisztenciát kínálunk, a munkatársaink tudják, hogy öt, tíz, tizenöt év múlva is itt dogozhatnak. Mindezért persze sokat is várunk, de a két oldal nálunk egyensúlyban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!