Gazdaság

2012.07.17. 16:22

Sem a kormánynak, sem az IMF-nek nem sürgős a megállapodás

Zalaegerszeg - Nagy valószínűséggel lesz IMF-megállapodás, a kérdés csak az, hogy mikor, válaszolták a Zalai Hírlap által megkérdezett gazdasági szakemberek a kedden kezdődött egyeztetések kapcsán.

Varga Lívia

- Véleményem szerint lesz megegyezés, hisz ez a törekvése a kormánynak, s nem lehet más szándéka az IMF-nek sem, ámbár egy ideig úgy tűnt, egy lobbicsoport ez ügyben mindent elkövet hazánk ellen - mondja Dóra János Ph.D, a Forest Hungary Kft. ügyvezetője, hozzátéve: az ország devizatartalékai és exportteljesítési mutatói nem feltétlenül indokolják a kölcsön felvételét, s Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős miniszter is arról beszélt, hogy készenléti csomagra van szükség. - Ám ezért cserébe nem szabadna irreális elvárásokat támasztani, csak olyanokat, amelyeknek az EU többi országa is megfelel - fogalmaz az ügyvezető, aki szerint a 3 százalék alatti költségvetési hiányt elvárni indokolatlan, hisz ez visszafogja a gazdaságot, ráadásul nálunk jobban eladósodott országoknak Brüsszel engedélyezi az 57 százalékot is.

- Lesz megegyezés, a kérdés, mikor - mondja Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője. - Ha kockázatossá válna a költségvetés finanszírozása, felgyorsulhatnak az események, a megállapodást azonban év végénél vagy a jövő év első negyedévénél előbb valószínűleg nem írják alá.

Az IMF-hitel, teszi hozzá az elemző, olcsóbb, mint a piaci finanszírozás, a 7-8 százalékon kamatozó forintkötvénynél 4-5 százalékkal kerül kevesebbe. A valutaalap viszont ezért gazdasági programot kér cserébe.

Ennek eleme lehet a szigorúbb költségvetési politika, valamint az állami, tömegközlekedési vállalatok és a közalkalmazotti létszám racionalizálása, s átalakításokra lehet szükség az adórendszerben is, mégpedig úgy, hogy a szegényebb, alacsonyabb végzettségű rétegek terhei csökkenjenek, a vagyonosabbaké pedig emelkedjenek. Ez jelentheti az egykulcsos adórendszer végét, vagy ha ezt nem is, az adóztatás jellegének megváltoztatását, például a továbbra is egy kulccsal adózó tehetősebbeket terhelő vagyonadó bevezetése révén. S valószínűleg kérni fogják a Költségvetési Tanács megerősítését.

- A magyar gazdaság szempontjából fontos és biztonságot jelent az IMF-hitel, ezért a kamara arra ösztönzi a kormányt, hogy megfelelő feltételek esetén kössön megállapodást - fogalmaz dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - Jelenleg azonban ez egyik félnek sem sürgős. A kormánynak azért nem, mert idén biztosított a finanszírozás, az IMF-nek pedig azért nem, mert egyelőre nem tudni, hogyan alakul az új gazdasági világrend és az unió helyzete. Egy tájfunszerű válság bekövetkeztekor azonban mindkét félnek azonnali érdeke lenne a megállapodás, amelyet abban a helyzetben egyik napról a másikra is megköthetnének. Ellenkező esetben tavaszig is elhúzódhatnak a tárgyalások. Ha a kormány teljesíti a hiánycélt, kedvezőbb pozícióból tárgyal, ha nem, le kell nyelni a keserű pirulát, ami negyedévenkénti ellenőrzést, az egykulcsos adórendszer végét és a vagyonadó bevezetését jelentheti, s a tranzakciós adó megszüntetését a jegybank esetében, amiből a kormány a munkavédelmi akciótervet finanszírozná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!