Gazdaság

2012.07.26. 09:10

Jók a zalai termésátlagok

Zalaegerszeg - A Nemzeti Élelmiszerláncbiztonásgi Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint országszerte végéhez közeledik a kalászos gabonák és a káposztarepce aratása.

Hajdu Péter

A NÉBIH adatai szerint e hét elejére az országosan betakarítandó 1 millió 744 ezer hektár vetésterület 93 százalékán, 1 millió 627 ezer hektáron fejeződött be a munka. Az őszi árpa aratásával 18 megyében, köztük Zalában is végeztek.

Az árpa hektárankénti országos átlaghozama 3,8 tonnára alakult. A megyékben regisztrált terméseredmények nagy eltéréseket mutatnak, az átlagokat illetően a legjobbak között szerepel Zala megye. A fontos takarmánynövényből, az őszi árpából például Baranya megyében 4,7 tonna termett hektáranként átlagosan, ezt a somogyi 4,5-es átlagtermés követi, Zala megyében pedig 4,3 tonnára alakult az árpa hektárankénti átlaga. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Beregben 2,9, Hevesben 2,8, Nógrád megyében 1,6 tonnás átlagtermést mértek.

Az őszi búza országszerte 1 millió 81 ezer hektáron várt aratásra, aminek a hét elejére a 95 százaléka (1 millió 24 ezer hektár termése) már magtárakba került, hektáranként 3,7 tonnás átlagos hozammal, ami gyengébb termést jelent a tavalyinál. Megyénként hasonlóan nagyok a szórások, a NÉBIH adatai szerint az 5 tonnás baranyai átlagtermést a Zala megyei követi 4,5-del, majd Tolna 4,4 tonnával. Pest megyében 2,9 tonna, Hevesben 2,6, míg Nógrádban 2,1 tonna őszi búza termett egy-egy hektáron.

A Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságától kapott információ szerint Zala megyében legfeljebb ezer hektárnyi őszi búza van még kinn a mezőkön, de a megyében betakarított közel 27 ezer hektárhoz képest ez érdemben nem befolyásolja a kialakult terméseredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!