Gazdaság

2012.07.17. 14:57

Finisben a búzaaratás

Zala megye - Végéhez közelít a búza aratása, országosan több mint 60 százalékával végeztek. Zala megyében a 26 816 hektár vetésterületből 17 697 hektáron, azaz mintegy 65 százalékban végeztek az őszi búza aratásával.

Hajdu Péter

Mint Fentős Jánostól, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetőjétől megtudtuk, a közelmúlt esőzései miatt egy hétig állt a munka. Kedden indult újra az aratás, és ha az időjárás engedi, a fennmaradó mennyiséggel egy hét alatt végeznek a termelők. Az országos termésátlag hektáronként nem éri el a 4 tonnát, Zalában viszont közel 4,5 tonna az őszi búza hektáronkénti átlagtermése, és az eddig betakarított, összesen 80 ezer tonnának mintegy 70 százaléka malmi, étkezési minőségű.

Balogh Rudolf, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke, a Baki Agrocentrum Kft. vezetője érdeklődésünkre elmondta, nagy várakozás előzte meg az aratást, mert az aszályos tavalyi ősz, a csapadék nélküli hideg tél és ugyancsak száraz tavasz után kezdődhetett meg a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája.

- Április végén, májusban és június elején kegyes volt a természet. Másfél, két hónap alatt 150-200 milliméter mennyiségű eső hullott a megyében, így valamelyest visszatérhettek a termelők reményei a repce és a kalászosok termését illetően. A későn jött, és szakaszosan ismétlődő csapadék a tápanyagfeltárásnak köszönhetően azt eredményezte, hogy ha nem is lehetett már helyrehozni a növények állapotát, ám jórészt regenerálódtak. Ez a korrigálás a megyében gazdánként változó módon, többé kevésbé sikeres volt - mondta Balogh Rudolf az előzményekről.

Így a repce a magas színvonalú technológiával dolgozó termelőknél három tonna feletti átlagtermést adott, és összességében közel 2,7 tonnás lett a megyei átlagtermés az olajos növényből.

- A repce, tekintettel a 130-140 ezer forint fölötti piaci árra, még 2,5 tonnás átlagterméssel is nagyon jó jövedelmet biztosít a gazdáknak. Az őszi búza, a jellemző 4,5-5 tonna körüli terméssel elmarad a várakozásoktól. Ez az említett őszi, téli és tavaszi csapadékhiány, továbbá a húsvét utáni fagyok miatt alakult így. A búza minősége a mennyiséggel ellentétben nagyon jó. Magas, 14-17 százalék közötti a fehérjetartalom, amit az eső sem vitt le. Kissé csökkentek a hektolitersúlyok, viszont a búzák 30 százalék fölötti, esetenként 32-35 százalékos sikértartalma jónak számít. A sütőipari szempontból fontos, jó terülékenyégű lisztet adó búzából viszonylag korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Az őszi búza sütőipari értéke a laborunk eddigi vizsgálati eredményei alapján kétharmadban B, azaz étkezési minőségű, a harmadik harmada pedig fele-fele arányban osztozik az extra jó A minőségű malmi búza, illetve a C, takarmány minőség között. - közölte többek között a kamara elnöke.

A vezető elmondta továbbá, hogy a búza ára is jó. A takarmány minőségű tonnánkénti ára közelít a 60 ezer forinthoz, az étkezésié pedig, beltartalmi minősítéstől függően, 5-8 ezer forinttal haladja meg azt. Az idei, szerényebb mennyiségű termést az ára kompenzálja, elfogadható eredményt remélhetnek a termelők.


A gyorsítás most értékőrző lehet

Néhány helyen, főleg a mély fekvésű részeken felázott a föld, nehezebben mennek a gépek. A megyei agrárkamara elnöke szerint ennek ellenére, amennyire csak lehet, siettetni kell a keddtől újra beindult búzaaratást. A kenyérgabona megérett, 16-18 százalékos volt a kombájnon mért víztartalma. A sietséget emellett az is alátámasztja, hogy a hét végétől a meteorológia ismét csapadékot jelzett, ami sem a mennyiség, sem a minőség tekintetében nem tesz jót a kenyérgabonának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!