Gazdaság

2012.04.06. 05:44

Szeptemberre kész lesz a 76-os

A 76-os felújítása várhatóan az idei harmadik negyedévben zárul le, a főút új, hévízi elkerülő szakaszának építése pedig jövő nyáron ér véget a tervek szerint.

Varga Andor

Így tájékoztatott a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., melyet a közúti fejlesztések tavaszi munkakezdése kapcsán kerestünk meg. A 76-os felújítása 2010. óta zajlik, s 27 kilométeren, 4,5 milliárd forintból valósul meg; míg a fürdővárosi elkerülő tavaly nyár óta, 12 kilométeren épül, 4,3 milliárd forintból.

Az Európai Unió által nagymértékben támogatott mindkét beruházás szenvedett késedelmet korábban: a 76-os út felsőmándpusztai elágazó és a megyeszékhely közti, hivatalosan 11,5 tonnás megerősítésnek nevezett építése például főleg a 2010-es, extrém csapadékos nyár miatt; míg Hévíznél többek közt kisajátítási problémák okán az első kapavágást is eleve féléves késéssel tudták megtenni. Most viszont - legalábbis a NIF válaszából ez tűnik ki - látható már a beruházások vége.


A 76-oson például - tudatta Loppert Dániel - átlagban a feladatok háromnegyedét elvégezték, miközben - ezt az autósok is tapasztalhatják - több szakasz tulajdonképpen elkészült, az utolsó simításokat (rézsűépítés, füvesítés) tavasszal elvégzik.

- Az építkezés a felsőmándpusztai csomópontban forgalomtechnikai jelek telepítésével, aszfaltmunkákkal, szegélyépítéssel folytatódik, ezt a tervek szerint az év első felében megnyitjuk a forgalom előtt - mondta a kommunikációs vezető. - Aztán folynak munkák a tilaji és a ligetfalvi elágazó közt is: ezen a szakaszon magassági korrekció is történik, ezért itt az építés csak félpályás lezárással, jelzőlámpás forgalomirányítás mellett folyhat. Az Alsónemesapáti elágazó, valamint a Zalaegerszeg-csácsbozsoki körforgalom közt ugyancsak nagy feladataink vannak: zajlanak földmunkák az alépítmény szélesítése érdekében, illetve pályaszerkezet is épül, hiszen ezen a szakaszon kapaszkodósávok létesülnek, helyenként kétszer két sávosra szélesedik az út. Továbbá szervizutak kialakítása és rendezése is folyamatban van. Most úgy látszik, ezen a részen dolgozhatnak majd legtovább a kivitelező Colas Út Zrt. erői.


A hévízi elkerülő út építése keretében újul meg a 75-ös út Alsópáhokról Keszthely felé vezető, mintegy 1,5 kilométeres szakasza, amely a beruházás miatt tavaly nyár óta nem járható. Ezt a szakaszt várhatóan idén ősszel tudják majd átadni a forgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!