Gazdaság

2012.04.20. 17:40

Koperből Zalán keresztül: szlovén-magyar gazdasági fórum Egerszegen

Zalaegerszeg - Szlovén-magyar gazdasági fórum zajlott csütörtökön a Kamarák Házában Darja Bavdaz Kuret és dr. Szent-Iványi István nagykövetek részvételével.

Szabó Judit

A Szlovén Köztársaság Nagykövetsége, a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete és a zalaegerszegi önkormányzat szervezésében zajlott fórum célja az volt, hogy erősítsék a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. A fórumon részt vett Darja Bavdaz Kuret, Szlovénia magyarországi, és dr. Szent-Iványi István, hazánk ljubljanai nagykövete. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a két ország árucsere-forgalma 1,6 milliárd eurót tett ki az elmúlt évben. Az áruszállítás jórészt Zala megyén és Zalaegerszegen keresztül zajlik.


- Úgy gondoltuk, a város a katalizátor szerepét töltheti be ebben az együttműködésben. A városunkon átrobogó vonatok jó része a koperi kikötőből szállít árut. A kikötőnél a fejlesztési területek és lehetőségek korlátozottak, s Magyarországra érve Zalaegerszeg az első nagyobb város, ahová a szerelvények beérkeznek. Látunk lehetőséget arra, hogy együttműködve a koperi kikötővel és a vasúttársaságokkal, a MÁV-val és a GYSEV-vel  egy logisztikai központ jöjjön létre a városban, itt rakodják át  és szortírozzák a bejövő  szállítmányokat. Ennek érdekében már a jövő héten tárgyalásba kezdünk a GYSEV vezetésével. Azért is jó helye lenne a logisztikai központnak Zalaegerszegen, mert az északi vasúti folyosó és az ötös korridor a közelben, Zalaszentivánon találkozik - mondta Gyutai Csaba, hozzátéve: a későbbiekben a zalaegerszegi északi ipari park vasúti ellátását is biztosítani szeretnék, ennek lehetőségeit is áttekintik.

A szlovén-magyar gazdasági fórum kulturális programokkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!