Gazdaság

2012.04.13. 13:36

Idegesen reagálhat a forint

Az európai adósságválsággal kapcsolatos kétségek és a magyar IMF-megállapodás körüli bizonytalanságok mozgatják a forint árfolyamát, ami elhúzódó kétség esetén az euróval szemben újra elkerülheti a 300 forintot, ám év végére 280-285 közötti szintre is erősödhet.

Varga Lívia

– Az elmúlt napokban elsősorban a nemzetközi hangulat változása volt a meghatározó, a nagy hullámzást az európai adósságválsággal, ezen belül elsősorban a Spanyolországgal kapcsolatban fellángoló kétségek okozták a forint árfolyamában, amely, bár erősödött, a húsvét előtti szintekre még nem tudott visszatérni – szögezi le Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. – Komoly bizonytalanságot okoz továbbá, hogy nem tudni, mikor jön létre az IMF-megállapodás. Ez azért nem jó, mert a magyar állampapírpiaci kamatszintek túl magasak, olyannyira, hogy hosszú távon így nem fenntartható az államadósság. Ha nem csökkennek a kamatok, és a bizalom nem áll helyre a piacon, további forintgyengülés is elképzelhető, s hazai fizetőeszközünk reagálhat a régióban a legidegesebben a nemzetközi rossz hangulatra és negatív hírekre.

A befektetők jelenleg úgy vélik, teszi hozzá a szakember, hogy a gazdaságpolitikai bizonytalanságot az IMF-megállapodás mérsékelheti, s akkor talán alacsonyabb kamatokat is hajlandóak lesznek elfogadni, és valószínűleg a forint árfolyama is erősödni tud.

– Más kiút nem nagyon van, mint az IMF-fel való megegyezés, amit mi a harmadik negyedévre teszünk – folytatja az elemző. – Onnantól forinterősödéssel számolunk, ám addig nagy kilengések is elképzelhetőek, amiben az is benne van, hogy újra 300 forint fölé erősödik az euró a forinttal szemben, s ott is marad, akár hetekig. Év végére azonban, persze csak akkor, ha létrejön a megállapodás, 280-285 forint közé várjuk az euró árfolyamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!