Gazdaság

2012.04.13. 09:08

Egyre kevesebb az állat

Tavaly tovább csökkent a haszonállatok száma a megyében, kizárólag tyúkból tartottak többet a megelőző évinél, amiben szerepet játszott az új baromfifeldolgozó üzem megnyitása is.

Varga Lívia

Az állatállomány apadására a növénytermesztésben érvényesülő áremelkedések komoly hatást gyakoroltak. A mezőgazdasági termelés ráfordításai ugyanis egy év alatt 13 százalékkal nőttek. Legnagyobb mértékben, 28 százalékkal a takarmányra jutó kiadások emelkedtek, de a műtrágyáért is 24 százalékkal többet kellett fizetni, mint 2010-ben. Az energiaárak is jelentősen, 13 százalékkal drágultak, ezen belül az üzemanyagok 18 százalékkal kerültek többe, derül ki a KSH friss statisztikai tájékoztatójából.

Mint az a tavalyi összeírásból kitűnik, a megye 20,2 ezres szarvasmarha állománya a régiósnak mindössze ötödét tette ki, s egy év alatt 6,3 százalékkal csökkent. Az állatok 82 százalékát gazdasági szervezetek nevelték, mely arány évek óta nem nagyon változott. Ezen belül kevésbé fogytak a tehenek, amiknek hattizedét egyébként kizárólag tejtermelés céljából tartották.


Sertésből tavaly december elején 57 ezret tartottak a megyében, ami 3,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Különösen (14 százalékkal) az anyakocák száma esett vissza, miközben a régióban az átlagosnál is nagyobb mértékű volt az állománybővülés.

Tavaly tovább csökkent a zalai gazdák juhtartási kedve is, a birkák száma 17 százalékkal csappant meg, ennek ellenére Zalában tartották a régiós állomány 54 százalékát. Az állatok kétharmadát egyéni gazdaságok nevelték. Az anyajuhok száma az állomány héttizedét tette ki, mely arányaiban kissé, számszerűen ugyanakkor negyedével csökkent. 

Az összeírás időpontjában Zalában 1,1 millió tyúkfélét tartottak, 55 százalékát egyéni gazdálkodók.  Az állomány ötödével nőtt egy év alatt, melyben közrejátszott a pacsai baromfifeldolgozó üzem megnyitása is. A növekedés következtében a  régiós állomány harmadát nevelték decemberben a megyében. Minden negyedik kapirgáló tojótyúk volt, míg a helyi feldolgozó beindítása miatt  héttizedük napos csibe. A megye baromfitartói 248 ezer pulykát, 11,4 ezer kacsát és 2,3 ezer libát neveltek a KSH összesítése szerint. Liba- és kacsatartással kizárólag az egyéni gazdaságok foglalkoztak, míg a pulykaállomány kilenctizedét gazdasági szervezetek tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!