Gazdaság

2012.03.21. 13:43

Új szabályok a kiküldött munkavállalók érdekében

A munkavállalók egy része nem önállóan, hanem szervezett formában, egy uniós tagállami cég alkalmazásában és meghatározott időtartamra vállal munkát másik uniós tagállamban.

zaol.hu

Ők az úgynevezett kiküldött munkavállalók, akiknek helyzetét egy  1996-ban elfogadott irányelv szabályozza.

 A gyakorlatban azonban  ezen  munkavállalók jogai számos esetben  sérülnek azzal, hogy az őket megillető minimális foglalkoztatási és munkafeltételek nem kerülnek tiszteletben tartásra. Pedig ma már körülbelül egy millió munkavállaló dolgozik kiküldöttként egy másik uniós tagállamban. Az Európai Bizottság ezért ma egy olyan új irányelvet és ahhoz kapcsolódó rendeletet terjesztett elő, amelyeknek célja az 1996-os jogszabály gyakorlati alkalmazásának javítása annak érdekében, hogy a kiküldött munkavállalók alapvető jogai, például bérhez vagy szabadsághoz, ne sérülhessenek a jövőben. Ennek érdekében a Bizottság olyan konkrét javaslatokat  terjesztett elő, amelyek célja - többek között -   a nemzeti hatóságok közti együttműködés előmozdítása és fellép a szabálytalanul működő közvetítő cégek ellen. 

A bizottsági javaslat világos üzenetet küld arról, hogy a  munkavállalók jogai és a sztrájkhoz való joguk ugyannyira fontos mint a szolgáltatás nyújtásának szabadsága.

Az irányelv és a hozzá kapcsolódó rendelet tervezetét Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos terjesztette a Bizottság elé. Andor utalt rá, hogy az 1996-os irányelv végrehajtásának javítására José Manuel Barroso bizottsági elnök már 2009-ben kötelezettséget vállalt  az Európai Parlamentben, s most ennek szellemében született meg a bizottsági javaslat. A magyar biztos hangsúlyozta, hogy a munkavállalásnak ez a formája egyszerre előnyös a munkaerőpiacnak és a vállalkozásoknak, ami azonban nem jelentheti a minimális szociális jogok megkerülését. Az egységes piac csak a tisztességes verseny elve alapján működhet.

Andor László kiemelte, hogy a mostani javaslat mindenki számára egyértelműen tisztázza a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályokat. Gyakorlati garanciákat épít be a szociális dömping és a rossz munkakörülmények ellen, különösen az építőiparban, ahol a legnagyobb számban és formában fordultak elő a visszaélések. 

A bizottsági előterjesztés a szociális partnerekkel való részletes egyeztetés után született meg, s figyelembe vették a szakszervezetek és a munkaadók, köztük a kis- és középvállalkozók észrevételeit is. A bizottsági javaslatot még az Európai Parlamentnek és Tanácsnak is meg kell vitatnia, így hatályba lépése csak ezek után várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!