Gazdaság

2012.03.07. 16:39

Módosulhat a jegybanktörvény

A kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, erről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghi-t, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

MTI

A levélben a miniszter hangsúlyozza: az európai uniós jogszabályokkal való összhang érdekében a kormány előkészítette a tavaly elfogadott MNB-törvény módosításáról szóló javaslatot.

E szerint többek között hatályon kívül helyeznék a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az,  amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályon kívül helyeznék azt a passzust is, amelynek alapján lehetőség nyílna a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!