Gazdaság

2012.02.27. 11:55

Tilos trágyázni! - A hibázókat akár szankciókkal is sújthatják

A vonatkozó rendelet szerint véget ért a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszak, de a rendelet értelmében trágyázni ezen területeken akkor sem szabad, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy összefüggő hótakaróval borított - áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

MTI

A  Magyar Agrárkamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a mostani hóviszonyok, a talaj fagyos és vízzel telített állapota miatt még annak sem szabad kijuttatnia hígtrágyát, akinek erre engedélye van, s ez nem csak a nitrát-érzékeny területekre, hanem az ország egész területére vonatkozik.

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszakban és az előzőekben ismertetett talajállapotok mellett ideiglenes trágyakazal/depónia sem létesíthető a nitrátérzékeny területeken.

Mivel a trágyafelhasználást komoly hazai és az uniós előírások szabályozzák - s eleme a kölcsönös megfeleltetés követelményeinek is -, azok betartása fontos, ráadásul a hibázókat akár szankciókkal is sújthatják.

A Magyar Agrárkamara ezért javasolja a gazdálkodóknak, hogy tekintsék át, mely területeik tartoznak a tilalom alá. Ezt a MePAR felületen, a www.mepar.hu oldalon vagy a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadó hálózata segítségével tudják megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!