Gazdaság

2012.02.06. 11:08

A 22. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum tapasztalatai

A gazdasági nehézségek ellenére a magyar növényvédelem és a szakemberek felkészültsége jelenleg is a világ legjobbjai közé tartoznak. Ennek hatása az élelmiszerbiztonság terén is megmutatkozik.

Sámel József

Dr. Takács András Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője mondta ezt, összefoglalva a 22. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum tapasztalatait. Hozzátette: az országos rendezvényen harmincöt előadás hangzott el mintegy öt szekcióban. Mindemellett két kiállítás volt megtekinthető, Bíró Krisztina dr. Csapody Verára, a magyar tudományos növényillusztráció kiemelkedő alakjára emlékezett. Dr. Pintér Csaba tárlata Mikrovilág címmel mutatta be gombákat, rovarokat és gyommagvakat ábrázoló fotóit.

- A szakmát érintik ugyan az anyagi nehézségek, ám a növényvédelem célja, hogy a helyes fajtaválasztással és területválasztással csökkentsük a növényi károsítók fellépését, ezáltal kevesebb növényvédő szert kell felhasználni - fogalmazott dr. Takács András Péter. - E törekvésnek köszönhetően, a környezetvédelem mellett a gazdaságosság és a hatékonyság egyaránt jelentős szerepet kapnak az ágazatban. A növényvédelemben dolgozó szakemberek mindent megtesznek, hogy fenntartsák szakmájuk világviszonylatban is előkelő pozícióját.


Az igazgató hozzátette: a cél érdekében rendkívül fontos szerepet kap az oktatás és a szakemberképzés.

- A Növényvédelmi Intézet oktatói aktívan részt vesznek a Hiányszakmák és munkaadói igényekre épülő képzések környezetbarát és fenntartható kialakítása, fejlesztése a Pannon Egyetemen című projekt növényvédelmi szakmérnök-képzés alprojektjében. A növényvédelem környezetkímélő, integrált szemléletének kialakítását és gyakorlatiasabb oktatását elsősorban a termelést irányító és ellenőrző növényvédelmi szakemberek felkészítésével kell megalapozni. Ennek jegyében olyan elektronikus tananyagok készültek, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóság elvére, az éghajlatváltozással kapcsolatos összefüggésekre, a biztonságos élelmiszer alapanyag előállítás folyamataira, valamint az egészség és a környezet védelmére. A szakmai ismeretanyagok folyamatos bővülése és a technikai fejlődés szükségessé teszi a tananyagok fejlesztését és azok elektronikus elérhetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!