Kerkai 120 Emlékév

2024.05.25. 12:00

A KALOT alapítójának életéről vetítettek filmet Zalaegerszegen

A KALOT-ról (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) és alapítójáról, fő szervezőjéről, Kerkai Jenő jezsuita szerzetesről szól az „Adjon Isten!” című, a Duna Televízió számára készített dokumentumfilm, amit a Kerkai 120 Emlékév programjaként csütörtökön vetítettek a Mindszentyneumban. A KÉSZ – Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Csoportjának rendezvényén egyúttal kötetlen beszélgetésre várták az érdeklődőket, Párkányi Szabolcs forgatókönyvíró-rendezőt kérdezhették a résztvevők.

Mozsár Eszter

Visszaemlékezők sora a KALOT mozgalmat bemutató dokumentumfilmben

Fotó: Mozsár Eszter

Éppen száz évvel ezelőtt lépett be a jezsuita rendbe, s kilencven évvel ezelőtt, Innsbruckban szentelték pappá a csesztregi (Kerkaújfalu) származású Kerkai Jenőt. Harminc évvel ezelőtt, a KALOT alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából készült a film. Párkányi Szabolcs Pannonhalmán érettségizett 1989-ben, mindig szerette a történelmet, sokáig a Magyar Televíziónál dolgozott, ám szeretett volna kikacsintani a filmes világba. A mozgókép ötlete 1992-ben született, pályázati támogatással valósult meg, a szakmai részben Balogh Margit történész segített. A film operatőre-vágója Bándi Molnár László.

A mozgalom 11 éve alatt közel 1500 faluban csaknem 1 milliós taglétszámra duzzadtak az egyesületek. Húsz népfőiskolán több ezer falusi legény sajátította el a különféle szakmák csínját-bínját. A keresztény világnézetű kezdeményezés szálka volt a kommunista vezetők szemében, ezért 1946-ban feloszlatták a KALOT-ot. Kerkai Jenőt mint a "nép ellenségét" tíz és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Illés Csaba, Párkányi Szabolcs és Fülöp András az Adjon Isten! című dokumentumfilm vetítésén Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban
Fotó: Mozsár Eszter

– Bízom abban, hogy a jubileum alkalmából újra beszélnek erről a témáról, megnézik a filmet máshol, máskor is. Jó lenne, ha a fiatalabb korosztály minél többet tudna erről a nagy horderejű mozgalomról. Tudom, hogy ma már más világ van, ám a mondanivaló még mindig fontos: az együttműködésre való törekvés, az összefogás, az erkölcsi értékrend – felelte érdeklődésünkre a rendező.

Illés Csaba zalaegerszegi KÉSZ-elnök hozzátette, szívesen csatlakoztak a Fülöp András főszervező által elindított Kerkai 120 Emlékévhez, hiszen Kerkai Jenő a Zrínyi-gimnáziumban tanult, a zalaegerszegi nagyszüleinél töltötte gyermekéveit, s Mindszenty bíboros volt a hittanára.

– A KALOT öröksége, gondolatisága ma ugyancsak jelentős, történelmi szerepe elvitathatatlan. A gazdasági válság utáni mélyszegénységből próbálták kimozdítani az embereket – tette hozzá Illés Csaba. – Nekünk az újraevangelizáció terén kell többet tennünk, jó példákkal elöljárni, az ifjúságot megszólítani, erre mind alkalmas az emlékév. Kerkai Jenőt nem a vezetői ambíciók motiválták, hanem az embersége és a jósága, a segítőkészsége, így mindannyiunk példaképe lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában