Gazdaság

2012.01.02. 06:49

Megduplázta a dolgozói számát a pacsai baromfifeldolgozó

Közel két hónap próbaüzem után duplájára növelte dolgozói számát a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. A novemberben beindított vállalkozás a múlt hét végén csupán két napra állt le, s most év elején biztos megrendelésekkel indul a termelés.

Hajdu Péter

- November 10-én kezdtük meg a termelést próbaüzemben, és eddig hetente 4500- 5000 pulykát vágtunk. De most már, a próbavágás időszakának közepe táján eljutottunk odáig, hogy hetente 7000-7500 körüli pulykát, és 25-30 ezer csirkét is le tudunk vágni. Ezt a folyamatot kell még továbbfejlesztenünk annyira, hogy 2012 felére vagy a harmadik negyedévre elérjük a tervezett teljes üzemi kapacitást. Ez azt jelenti, addigra már szeretnénk 16-18 ezer pulykát végni, a csirkesoron pedig a heti 50-60 ezer darabos mennyiséget kell elérnünk - mondta Bedő Tibor ügyvezető.

Elmondta továbbá, hogy az üzem megnyitásától folyamatosan fejlesztik a dolgozók létszámát. Novemberben 55 munkavállalóval indult a munka, s a tavalyi év utolsó napjaiban 114-re bővült a számuk. A cég vezetője hozzátette: a termeléssel összhangban a munkavállalói létszámot is folyamatosan fejlesztik. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-ben arra számítanak, hogy most januárban még minimum 20-25 fővel lesznek többen, s utána kisebb lépésekben, a termelésnek megfelően veszik fel az embereket, s a tervezett 200 fős létszámot az év közepére elérik. Ahhoz ugyanis, hogy a baromfi tisztítása, feldolgozása, a csomagolás a tervezett mennyiségű árut figyelembe véve folyamatos legyen, akkora létszámra szükség lesz.A baromfifeldolgozás termékpályájának két végpontja, az alapanyag beszállítása és a piac is biztosított. Az élő állatot a feldolgozó tulajdonosi körétől kapják, a csirke és a pulyka 90-95 baromfitermelőtől származik, s a tulajdonosi kör - elsősorban a Zala-Cereália Kft., az Első Zalai Takarmányipari Kft. és a Bonafarm Kft. - finanszírozza a termelést.


A pulyka, majd a csirke vágóvonal után a húskészítmény-gyártó üzemrész is beindult Pacsán. Ottjártunkkor éppen baromfivirslit töltöttek és pároztak, de próbálkoznak a baromfihúsból készülő párizsi, töltött sonka, aztán a füstölt-főtt pulykatermékek előállításával is.

- Ott szintén próbaüzem jelleggel dolgozunk, a húskészítmények piacra történő bevezetése hosszabb és lassabb folyamat, mint a frissen vágott baromfié. Ugyanis már nagyon sok kisüzemben gyártanak továbbfeldolgozott húsárut. E téren mi is keressük még a piacot az olcsóbb, a középárfekvésű és a prémium minőségű termékek kategóriái között - említette Bedő Tibor.

A baromfivágás és a piaci pozíciók alapján a pulyka az elsődleges. A hazai kereskedelembe és exportpiacra is szállítanak, elsősorban Szlovéniába, Horvátországba, Csehországba, Németországba. Belföldön nagykereskedőkön keresztül értékesítenek. Az ügyvezető elmondta, a jelenlegi vágás még nem éri el azt a mennyiséget, amivel közvetlenül beszállítók lehetnének a nagy üzletláncokba. Utóbbiak közül elsőként a Metróval tárgyalnak, hogy januártól már szállítanának a láncnak. De a CBA, a Mecsek Füszért, a Hét Forrás már a megrendelőik közé tartozik. Az új év első hetét 7500 pulyka vágásával indítják - tudtuk meg Bedő Tibortól, az Zalai Baromfifeldolgozó Kft. vezetőjétől.


A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,5 milliárd forint zöldmezős beruházással valósult meg 2010 végétől a feldolgozás tavalyi indulásáig. Novembertől megy a munka a 4 ezer négyzetméteres csarnokban. A beruházás megvalósulását 401 millió forint, majd további 224 millió forint pályázati támogatás segítette.



Kapcsolódó cikkeink: 

Folyamatosan növeli termelését és létszámát a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.

Járdát építenek a baromfifeldolgozó üzemig

Sikertörténet - Megint lesz zalai baromfi...

Veszik fel a dolgozókat a baromfifeldolgozó üzembe

Pacsai siker: 224 millió 120 új munkahelyre (frissítve)

Szerelik a vágóvonalat a pacsai baromfivágóban

224 milliós támogatában részesül a pacsai baromfifeldolgozó

Őszre kész a baromfivágó Pacsán! Letették az alapkövet

Újraéled a zalai baromfiipar! (látványtervvel)

Október elejére elkészül a baromfivágó Pacsán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!