Gazdaság

2012.01.20. 07:08

Felmérték a gyomokat

Hat évtized tapasztalatait gyűjtötték össze hazánk szántóföldi gyomnövényeinek terjedéséről egy reprezentatív szakkönyvben, amelyet elméleti és gyakorlati agrárszakemberek számára is ajánlanak létrehozóik.

Hajdu Péter

A Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában megjelent könyvben a Magyarországon 1947 óta folyó szántóföldi gyomfelvételezések eredményeit foglalták össze tudományos igénnyel. A hatalmas munkában, az ország 202 településhatárában, valamennyi talajtípuson elvégzett gyomfelvételezésekben 70 szakember vett részt. A könyv szerkesztése a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán történt. Négy szerkesztője és írói közül ketten helyiek, dr. Karamán József, az intézmény korábbi, ma nyugdíjas igazgatója, és dr. Novák Róbert károsító diagnosztikai osztályvezető. A tudományos munka a hazai szántók 35 kiemelt gyomnövényének biológiájáról, elterjedéséről és kártételéről ad részletes ismereteket. Novák Róbert érdeklődésünkre elmondta: mintegy 850 szántóföldi gyomfaj ismert az országban. Ma a területek borítását tekintve első számú gyomnak a parlagfű nevezhető, de kiemelte az Észak-Afrikából behurcolt mandulapalkát is, amely rossz esetben négyzetméterenként 20 ezer gumójával mindent elnyom. A herbológus érdekességként elmondta, megvizsgálta, a múlt héten Hahót mellett virágzó, a sajtóban is repcének említett növény vadkáposzta volt, ami rendkívül hasonlatos a repcéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!