Gazdaság

2011.12.22. 16:34

Újévtől kötelező lesz a kamarai regisztráció

Januártól kötelezővé válik a Magyarországon bejegyzett vállalkozások és egyéni vállalkozók számára a kereskedelmi és iparkamarákban történő regisztráció.

Hajdu Péter

Az adómódosításokat tartalmazó törvénycsomag a kamarai törvényen is változtatott, kötelezővé téve a regisztrációt. Mazzag Ferenctől, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől érdeklődtünk a részletek iránt. 

- Már régóta fontos lenne a vállalkozók, vállalkozások egységes nyilvántartása, a gazdaság átláthatóbbá tétele, ez a célja e kötelezettségnek. Január 1-jétől az újonnan alakuló vállalkozásoknak öt napon belül regisztrálniuk kell magukat a kamaránál, a meglevőknek pedig hatvan napjuk lesz erre. Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások. A regisztráció díja öt ezer forint, amit március 31-ig kell befizetni. Zala megyében körülbelül 27 ezer vállalkozás van, ezek közül mintegy 2 ezret tesznek ki a mezőgazdaságban működők  -mondta Mazzag Ferenc.


Az elnök hozzátette, a jelenlegi kamarai tagok számára is kötelező a regisztrálás, de a díját levonhatják a tagdíjukból. A tervek szerint a kért adatok között szerepel majd a cég neve, székhelye, telephelyei, fióktelepei, fő- és a ténylegesen végzett tevékenységei, a méret szerinti besorolása, s az is, vannak-e külföldi kapcsolatai. 

A változások kapcsán módosítani kell a kamara alapszabályát. Ezt majd a küldöttgyűlés teheti meg, amely előre láthatólag tavasszal ül össze. Az új szabályzatban szeretnénk az önkéntes kamarai tagság tagdíját nagyságrendekkel csökkenteni  közölte az elnök. Elmondta továbbá, hogy a kötelező tagság kérdését nem vették le a napirendről, de az új kamarai törvény várat magára, nem tudni, mikor kerül az országgyűlés elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!