Gazdaság

2011.12.15. 19:10

Az év faipari vállalkozása címet kapta a Németh-Fa Kft.

Lenti és térsége foglalkoztatásában, illetve az innováció terén elért eredményeit tartja legfontosabbnak a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete által Az év faipari vállalkozása címmel kitüntetett Németh-Fa Kft. tulajdonosa, Németh László.

Gyuricza Ferenc

Az 1994-ben alapított cég Lenti és térsége egyik legnagyobb faipari vállalkozása, kilencven alkalmazottat foglalkoztat, s 10–15 további bedolgozónak ad folyamatosan munkát. Németh László szerint önmagában már ez is fontos tény egy kisváros életében, ám a Németh-Fa Kft. szerepe jóval túlmutat ezen, hiszen innovációs fejlesztéseiben országos szinten is élen jár. A tevékenységét egykor szimpla rönkmegmunkálással kezdő vállalkozás ma már minden olyan tevékenységgel foglalkozik, amely az építőiparban a fához kapcsolható.


– A mai gazdasági körülmények között csak így lehet a piacon megmaradni – mondja a cégtulajdonos. – A piac nyitott az új termékekre, a versenyképesség megőrzésének egyik fontos szempontja az innováció. A pénzügyi válságnak ugyanakkor nagyon erős hatása van az építőiparra, Lentiben és környékén szinte egyáltalán nincsenek új építkezések, de a felújítások száma is csekély. Menni kell a megrendelések után, ráadásul a kevés munkalehetőség miatt nagy a verseny, ezért az árak is rendkívül nyomottak. Ebben a helyzetben csakis a minőségre lehet alapozni.

Németh László elmondta, a nyílászárók mellett ma a tömörfa megmunkálás, a lépcsők, lambériák és svédpadlók készítése, gerendaházak építése is egyre nagyobb szegmensét adja profiljuknak.

– Gyermekkoromban mindig nagy hatást gyakorolt rám, ha megnézhettem egy termelőüzemet – tette még hozzá Németh László. – Ezt a lehetőséget én is szeretném biztosítani a mai fiatal generációknak, ezért arra törekszem, hogy akár már óvodás korban bevonjam a gyerekeket a fa megmunkálásának folyamatába. Ha látják, hogy milyen munkafolyamatok révén alakul át egy rönk ajtóvá, ablakká, netán egy bútordarabbá, talán megindul a fantáziájuk, s vonzó lesz számukra ez szép szakma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!