Gazdaság

2011.11.22. 18:31

A dízeles autósok tankoltak, a benzinesek kivártak kedden

Kedden szelektíven tankoltak az autósok. Benzin nemigen került a tankokba, mivel árcsökkenést jelentettek be, inkább a dízelesek látogattak a kutakhoz.

Hajdu Péter

Jó hír, hogy szerdára 5 forinttal csökkenti a MOL a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát. Jó szívvel azonban nem lehet leírni, hogy olcsóbb lett, mert az átlagosan kialakult 398 forintos ár is nagyon drága. A gázolaj viszont folytatta diadalútját az üzemanyagárak listáján, szerdára 3 forinttal kerül többe.

Ezzel a gázolaj átlagos ára 434 forint lett. A benzinár tulajdonképpen visszatért az egy héttel ezelőttihez, amikor 5 forinttal emelték az árát. A megsokkolt autósok körében túl nagy változást nem okozhat már a folyamat, az egy héttel ezelőtti benzinárakkal is visszafogottan nyomták a gázpedált. Aki viszont korábban takarékossági szempontból dízel autót vásárolt, most már lassan elgondolkodhat, megérte- e.


Lábodi Róbert, az egerszegi Autó Lábodi Kft. tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, egyelőre nem lehet tapasztalni a dízelről benzines kocsira váltás tendenciáját. Leginkább azért nem, mert általában olyan alacsony a személygépkocsik iránti kereslet, hogy az semmilyen tendencia megállapítására nem alkalmas.

– Havonta egy-egy új személygépkocsit ha megvesznek. Egyébként várható, hogy változnak majd az igények. A dízelüzemű autók ugyanis alapból 300-400 ezer forinttal drágábbak, ha ráadásul a gázolaj hosszú távon jóval drágább marad a benzinnél, nagyon kevesen vesznek majd dízelt. Ugyanis a mai korszerű benzines motorok is elég takarékosak már. Egyébként jövőre még rosszabb lesz a helyzet, amikor a gépkocsik és az üzemanyag árát egyaránt tovább növeli majd a 2 százalékos áfaemelés. Ez az időszak a túlélésről szól – válaszolta Lábodi Róbert.

A bagodi üzemanyagtöltő állomásnál is a dízelesek tankoltak elsősorban – tudtuk meg a kútkezelőtől.

– Muszáj tankolnom, nekem nélkülözhetetlen a gépkocsi. Igaz, vállalkozó lévén visszaigényelhetek az üzemanyagárból. De akkor is drága. Emlékszem, a Horn-kormány idején mekkora riadó volt, amikor átlépte a kétszáz forintot. Pedig a maihoz képest az semmi sem volt – mondta Kaffka Károly íjkészítő vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!