Gazdaság

2011.10.26. 06:29

Szennyvíztisztítás - baktériummeló

Baktériumok bontják le a szennyvizet azokban az egyedi tisztítóberendezésekben, amelyeket az elmúlt hetek folyamán helyeztek üzembe a településen. A pályázati segítséggel megvalósuló fejlesztés a hónap végén fejeződik be.

Varga Lívia

A beruházásra 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a dióskáli önkormányzat a Balaton Fejlesztési Tanácstól, így egy-egy családnak mindössze 10 százalékot, azaz 153 ezer forintot kellett vállalnia az egyébként 1,5 millió forintba kerülő beruházásból. S bár a pályázat 57 berendezés telepítését támogatta volna, a 200 háztartásból csak 53 vágott bele a projektbe, tudjuk meg a polgármestertől.

- A lakosság nagy része vezetékes szennyvízhálózatot szeretett volna, ám arra nem volt pályázati lehetőség - mondja Kluczer János, hozzátéve: számításaik szerint a kétezer hektáros területen fekvő településen 504 millió forintba kerülne a csatornaépítés, a maximálisan pályázható összeg azonban csak 400 millió, így, mivel a hiányzó 100 milliót nem tudnák előteremteni, nem is nagyon pályázhatnának. Nem valószínű tehát, hogy belátható időn belül szennyvízhálózat épül a faluban.

A külföldön egyébként nagy népszerűségnek örvendő biológiai szennyvíztisztítónak ráadásul egy egyáltalán nem elhanyagolható előnye biztosan van a szennyvízhálózattal szemben, ez pedig az alacsony üzemeltetési költség, a tulajdonosoknak ugyanis havonta összesen 1800 forintot kell fizetniük, amiben benne van a berendezés által fogyasztott villamosenergia és a karbantartás díja is. Szippantani pedig mindössze évente egyszer kell, a műanyag tartályból kijövő iszap ráadásul komposztálható, tehát nem szennyező. Éppen ezért a tervek közt szerepel egy komposztálótelep létrehozása is.

- Baktériumok tisztítják meg a tartályba vezetett szennyvizet, amely átmegy egy homokszűrőn is. Emellett be van építve egy klóradagoló, ez pedig még tisztábbá teszi, és a coli baktériumoktól is megszabadítja a vizet, amely használható öntözésre, de visszavezethető a WC-tartályba is - ismerteti a működési elvet a telepítő Folyondár 2008 Kft. munkatársa, Miskó Károly, megjegyezve: Dióskálon mindenki egy harmadik hasznosítási lehetőség mellett tette le voksát: szikkasztómezőbe vezettette a megtisztított vizet.

A projekt lezására után pedig még egy probléma megoldódik a faluban a szennyvízkérdés mellett.

- Lévén, hogy a balatoni üdülőkörzet kiemelt települése vagyunk, zárt szennyvíztároló telepítésére jó ideje nem adnak már engedélyt, így építkezni sem lehetett. A jövőben viszont biológiai szennyvíztisztító telepítése esetén kiadják az engedélyt - teszi még hozzá Kluczer János.

- Mivel az emésztőgödrünk már nagyon rossz állapotban volt, s hallottuk, hogy vezetékes szennyvízhálózat kiépítésére nincs sok esély, úgy döntöttünk, élünk a kínálkozó lehetőséggel - mondja Lucz Józsefné, aki, ha mód van rá, szintén a vezetékes hálózat mellett tette volna le voksát, ám, mint mondja: - Ennek is nagyon örülünk, hogy van.

Arról nem is beszélve, hogy a szikkasztómező révén jövőre talán a vetemény is szebb lesz a kertben, mégpedig, az eddigiekkel ellentétben, akkor már öntözés nélkül...A tervek közt szerepel egy komposztálótelep létrehozása is

Arról nem is beszélve, hogy a szikkasztómező révén jövőre talán a vetemény is szebb lesz a kertben, mégpedig, az eddigiekkel ellentétben, akkor már öntözés nélkül...A tervek közt szerepel egy komposztálótelep létrehozása is

Mintaprojekt és korlátozás

A Balaton-törvény kimondja: jövő év végéig meg kell oldani a parttól távolabbi kistelepülések szennyvízkezelését, ennek hiányában építkezési korlátozásokat vezettek be. Nyim és Gétye községben tavaly 139 egyedi szennyvíztisztító épült 178 millió forintos hazai támogatással. Az itt szerzett tapasztalatok szolgáltak Balatoncsicsó, Óbudavár és Dióskál szennyvízkezelésének megoldására. A mintaprojekttel alig több, mint 10 százaléka teljesült az üdülőrégió pályázati igényeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!