Gazdaság

2011.09.22. 05:48

Változás a munka világában

Az új Munka törvénykönyve tervezetéről, az abban várható módosításokról tartott tegnap fórumot Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete, illetve a LIGA Szakszervezet.

Sámel József

Mint azt Horváth Csaba előadó elmondta: a fórumra valamennyi zalai parlamenti képviselőt meghívták, de közülük senki sem jött el a rendezvényre, igaz, az érdeklődők sem tülekedtek.

Mint elhangzott: az új Munka törvénykönyve várható módosításai megdöbbentő mértékben csökkentenék a munkavállalók jogait, így például megszűnne a műszakpótlék fogalma, csupán az éjszakai bérpótlék maradna meg. Ezenfelül a rendkívüli munkavégzést - melyet 200-ról 300 órára emelnének - a munkáltató szabadidő kiadásával is kompenzálhatná. Az eddigi 3 hónapos próbaidő is meghosszabbodhat, ha a munkáltató és a munkavállaló is megegyezik ebben, ám mint Horváth Csaba jelezte: ha elfogadják az új törvényt nem kizárt, hogy a munka feltételeiről a munkáltató és a munkavállaló egyénileg állapodhat meg. Ez utóbbi pedig az eddigieknél is kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat, érdekérvényesítő képességük minimálisra csökken.

Az információs esten elhangzott még, hogy a jövőben - ha a jelenlegi tervezetet fogadja el a parlament - nem lesz kötelező havonta bérpapírt adni a dolgozóknak, csupán évente egyszer. A nyugdíj előtt állók védelme is gyengülhet, eddig ugyanis csak alapos indokkal lehetett felmondani a védett korúaknak, a tervezet szerint a jövőben nem kell majd indokolni a kirúgást.

Horváth Csaba azt is hangsúlyozta: a tervezetet a publikálás óta rengeteg kritika érte, éppen ezért nem lehet tudni, hogy a végső törvényjavaslat a mostanihoz képest hány ponton fog változni, változik-e egyáltalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!