Gazdaság

2011.09.21. 11:28

A K+K Bau-Profil Zrt.-nél már nincs lehetőség reorganizációra (frissítve)

Sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nincsenek meg a termelés folytatásának a felszámolás alatt álló K+K Bau-Profil Zrt.-nél, tájékoztatta lapunkat Somogyi Ferenc, a felszámolással megbízott TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

MTI

A zalaegerszegi székhelyű K+K Bau-Profil Zrt. dolgozói két és fél hónapja nem kaptak fizetést, pénzhiány miatt át kellett adniuk az Ady utcában bérelt székházat is. A cég felszámolását mintegy 50 hitelező - finanszírozó bank, beszállítók - kezdeményezésére rendelte el szeptember 13-án a Zala Megyei Bíróság. Az adósságállomány "jelentős lesz", de a pontos összeg még nem ismert, ugyanis az adós cég ügyvezetőinek 30 napjuk van arra, hogy átadják a záró mérleget és az iratanyagokat, és most kerülnek sorra a hitelezői igénybejelentések is - ismertette Somogyi Ferenc. 

Hozzátette; a reorganizációra nincsenek meg a feltételek, így csak a termelés ésszerű befejezésére és kifuttatására kerülhet sor.

- Jelenleg a károk minimalizálása érdekében csak arról lehet szó, hogy a folyamatban levő beruházásokat valamilyen módon befejezzük vagy alvállalkozókkal befejeztessük, persze, amennyiben a megrendelők is úgy akarják  - fogalmaz Somogyi Ferenc, hozzátéve: a K+K-nál nem adottak ehhez a feltételek, hiszen a cég gépeinek egy része már nincs meg, a meglevők rossz műszaki állapotban vannak, a lízingelteket pedig a lízingbeadók vissza akarják kapni. A lecsökkent létszám sem teszi lehetővé, hogy "saját" munkaerővel, alkalmazottakkal folytatassák a termelést.  Döntően az adminisztratív létszám maradt meg, - a 179 fős létszámból 75 dolgozó maradt - szakember csak "elvétve" maradt az építőipari cégnél. Vannak olyan részlegek, ahol már semmilyen tevékenységre sincs szakember. 

- A legnagyobb probléma azonban, hogy a dolgozók lassan három hónapja nem kaptak fizetést, s bár a számlakivonatokat még nem kaptam meg, a tájékoztatás szerint a bankszámlák üresek. Így dolgoztatni pedig nem lehet.

Mint mondta, sokan rendkívüli felmondással  távoztak a cégtől. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az adós-cég vezetője - miután fizetést nem tudtak adni - "nem tett eleget a Munka törvénykönyve szerinti csoportos létszámleépítésre vonatkozó bejelentésnek" sem, így a dolgozók felmondása ügyében is a felszámoló cégnek kell eljárnia a munkaügyi központ felé. 

A felszámoló tájékoztatása szerint a céget üres kasszával adták át; a bankszámlán nincs pénz, és a pénztárában sincs fedezet az elmaradt munkabérek kifizetésére. Az elmaradt és a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos, a Munka törvénykönyvében előírt bérekre a felszámoló igényt nyújt be a bérgarancia alaphoz. 

Somogyi Ferenc most a dolgozók munkaviszonyának és elmaradt bértartozásának rendezésén munkálkodik, a pontos feltételekről jövő szerdán ad tájékoztatást az alkalmazottaknak, akik elmaradt járandóságukat a bérgarancia alapból kapják majd meg.


1998 óta működött a cég

 A felszámoló cég igazgatója szerint az építőipari válság, a csökkenő megrendelések miatt a K+K Bau-Profil Zrt. is bajba került, de hogy milyen "tételes okok" vezettek a térségben jelentős szerepet játszó cég visszaeséshez, csak az iratanyag teljes ismeretében lehet majd választ kapni - jegyezte meg. 

A magas- és mélyépítési generál-kivitelezéssel, valamint ingatlanforgalmazással foglalkozó céget 1998-ban betéti társaságként alapították meg. Két év múlva megvásárolták Útprofil 2000 Kft-t.; a mélyépítéssel foglalkozó cég 2007 januárjában beolvadt az anyacégbe. Még ez év októberében átalakult zrt.-vé a társaság, a dolgozók létszáma 140 főről 250-re nőtt. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően a régió egyik vezető építőipari vállalatává nőtte ki magát - olvasható a K + K Bau-Profil Zrt. internetes honlapján.

A K+K Bau-Profil Zrt. nevéhez kapcsolódik a Zalaegerszeg határában 76. számú főközlekedési úton az új típusú "holland fonódás-mentes" körforgalmi csomópont kialakítása. Siófokon 122 lakásos apartmant építettek mélygarázsokkal, Zalaegerszegen egyebek között a Gyémántház, parkolóház kivitelezési munkáival, a volt Zalahús Rt. 11 hektáros területén az épületek bontásával, a terület kármentesítésével bízták meg.



Kapcsolódó cikkünk:
Felszámolás indult a K+K BauProfil Zrt. ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!