Gazdaság

2011.08.14. 16:12

Svájc korlátozná a frank drágulását az euróval szemben

A svájci kormány és az ország központi bankja arról egyeztet, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest.

MTI

Ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából - közölte vasárnapi számában a SonntagsZeitung című svájci hetilap.

A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek. A hetilap úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén kerül szóba a kérdés, és támogatja majd az elképzelést. Ez mindenképpen a gazdaság érdekében állna, mivel az utóbbi időszakban jelentősen megdrágult frank komolyan visszafogja a svájci kivitelt, ami a gazdaság egyik fő motorja.
   
A hetilap értesülése szerint a svájci bank - legalábbis első körben - valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az  árfolyamot, ameddig a frank erősödhetne. Ha átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. Pénteken este 1,1059 frank ért 1 eurót. A frank mintegy 30 százalékkal erősödött az euróhoz képest 2008 óta.   
   
A SonntagsZeitung szerint az intervenciós határt 1,10-1,15 frank/euró szinten húzná meg az ország vezető gazdasági szakértői szövetsége, az Economiesuisse, és 1,40 franknál a svájci szakszervezetek szövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!