Gazdaság

2011.08.12. 16:04

Nincs béke a cégvilágban

Júliusban 1993 vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást az országban, s ez az eddigi második legnagyobb adat. Csak a júniusi volt ennél magasabb, 2122 cég ellen indított új felszámolási eljárással.

Hajdu Péter

Nem enyhül a cégvilágban a felszámolási hullám, állapította meg lapunknak elküldött elemzésében az Opten céginformációs szolgáltató. A legfrissebb adataik szerint ugyan júliusban az előző csúcsokhoz képest lassulás mutatkozott, de a javulás csak viszonylagos, továbbra is magas a felszámolások számának növekedési üteme. Egy évre visszatekintve 16,5 százalékos a felszámolások növekedési üteme.

Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója szerint az mutatja a cégvilág zilált állapotát, hogy egy évvel ezelőtt 1711 céget vontak eljárás alá, és ahhoz képest is jelentős mértékű volt a növekedés. Januártól augusztusig összesen 11 507 cég vált fizetésképtelenné, ami 9,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban.

Az év eddig eltelt részében összesen 13 694 esetben döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy megszüntetik a cégüket, s végelszámolási eljárást kezdeményeztek. Ez 58,1 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónapban regisztrált számot, és már most több, mint amennyi 2010 egészében volt. Júliusban egyébként 1763 vállalkozást zártak be a tulajdonosai, ami 334-gyel több, mint a tavaly júliusi esetek száma.

Az előző hónap adatától viszont 11,2 százalékkal elmarad. A szakértők úgy vélik, a végelszámolások idei megugrásának a hatóságok következetes fellépése az oka, a mérlegbeszámolót le nem adó cégekkel szemben. Információjuk szerint tavaly 30 ezer vállalkozás nem tette közzé a pénzügyi beszámolóját, ami egyébként kötelező.

A Nyugat-dunántúli Régióban az első hét hónapban javult a helyzet. A cégstatisztikai adatok szerint akkor 28,3 százalékkal több felszámolás indult, mint 2009 hasonló időszakában, idén július végéig pedig a tavalyihoz képest 5 százalékkal kevesebb. Januártól júliusig 802 új felszámolást indítottak a régió három megyéjében.



Gazdaság rovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!