Gazdaság

2011.08.02. 16:11

Mol-INA: részvényszerzési stopot javasol a horvát kormány

Független üzleti elemzés elkészítését javasolja az INA-ról a horvát kormány a Molnak, mint legnagyobb részvényesnek, és egyelőre mindkét fél tartózkodna a további részvényvásárlásoktól - értesült a horvát kormányhoz közeli forrásokból egy horvát energetikai portál.

MTI

Az energetika-net.com úgy tudja: a horvát kormány tárgyalócsapata azt javasolta a Molnak, hogy készíttessenek független piaci elemzést a horvát olajcégről, mielőtt folytatják a részvényesi kapcsolatokról szóló tárgyalásokat. A horvát kormánynak és a Molnak egyaránt érdeke ugyanis, hogy pontos képet kapjanak arról, vajon a 2003-ban és 2009-ben kötött megállapodások alapján eddig milyen eredmények születtek. A tervek szerint elsősorban az elmúlt öt üzleti évet vizsgálnák.
   
Ez az elemzés szolgálhatna alapul a tárgyalások folytatására, amelyet a kormány a vállalatirányítás átalakítása érdekében kezdeményezett, de a jövőbeni stratégiai és fejlesztési tervek meghatározására is alkalmas lenne.
   
A kormány azt is javasolta, hogy amíg nem tisztázódnak a körülmények, a jelenlegi tulajdonosi szerkezet fenntartása érdekében mindkét fél tartózkodjon a további részvényvásárlásoktól.
   
A portál értesülése szerint a Mol várhatóan pozitív választ ad a kezdeményezésre, mert mindig is hangsúlyozta együttműködési szándékát.
   
Az INA legnagyobb tulajdonosa, a magyar Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.
   
A Mol az MTI kérdésére kedden közölte, a horvát kormánnyal való tárgyalások folyamatát, illetve azok az egyes elemeit nem kommentálja.

Ezek is érdekelhetik