Gazdaság

2011.08.29. 06:40

Fuksz kontra aranytömb

Hosszú ideje csúcsról csúcsra jár az arany ára. A keresleti oldalon pedig már nem csupán a profi befektetők, de a magyar háziasszonyok is ott vannak, akik, meghallva a piac szavát, nem (csak) ékszerként, hanem tömbben veszik a nemesfémek legnemesebbikét.

Varga Lívia

Az arany olyan a pénzek közt, mint a tudós: minden nyelven beszél - írta Mikszáth Kálmán 1885-ben megjelent Két koldusdiák című művében. S bár azóta eltelt 126 év, a nemesfémbe vetett bizalom mit sem változott.

- Az arany azért biztonságos befektetés, mert a befektetők elhiszik róla, hogy biztonságos, s persze egész történelme is meghatározza ezen tulajdonságát - bocsátja előre Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője. - Korábban ugyanis pénzként funkcionált, és háborúk idején is az arany volt az az értékőrző forma, amibe vagyonokat lehetett átmenteni. S nincs ez másként manapság sem. Ha feszültség van a világban, a részvény helyett aranyat vesznek a befektetők.

- Mivel makrogazdasági félelmek hajtják felfelé, tőzsdei világpiaci ára exponenciálisan emelkedik, hiszen az arany biztonságos, értékálló befektetés. Belső értéke van, ami egy bankjegynek nincs - fogalmaz Pálffy Gergely, az aranytömbök kereskedelmére szakosodott Solar Gold Kft. vezető elemzője, hozzátéve: egyes országok jegybankjai az utóbbi másfél-két évben jelentős mértékben kezdték feltölteni 2008-ig tendenciálisan leépített aranykészleteiket. Az USA-ban jelenleg 8000, Oroszországban 750-850 tonna aranytartalék van, de említhetnénk Thaiföldet és Kínát is. Mindez pedig támaszt ad a felfelé ívelő trendnek.

Az európai szuverén államadósság-problémák keltette újabb félelmek mellett a laza monetáris politika is magyarázatot ad a felértékelődésre.

- Hosszú távon a fundamentális tényezőkben nem mutatkozik törés, ez pedig a jövőben is felfele segítheti az árfolyamot, igaz, az elmúlt hetek erőteljes erősödése után némi korrekciót látunk, ami a következő napokban is kitarthat. Annak tehát, aki vásárolni akar, érdemes megvárni, hogy az arany piaca kicsit konszolidálódjon - tanácsolja Sándor Dávid.

- Az elmúlt egy évben közel negyven százalékot emelkedett az arany világpiaci ára, s további emelkedésre lehet számítani - teszi hozzá Pálffy Gergely.

Abban mindkét szakember egyetért: amennyiben befektetés céljából vásárolunk, a vastag aranyláncokat felejtsük el.

- Az aranytömbnek a befektetési alapoknál nagyobbak a költségei, s a vételi és eladási oldal közti különbségek is jelentősebbek - szögezi le a Portfolio.hu szakértője. - Ám, ha valaki fél a globális monetáris rendszer összeomlásától, érdemes a fizikai arany felé fordulnia, viszont ha kevésbé pesszimista, s csak szeretné meglovagolni a piaci trendet, érdemesebb az olcsóbb lehetőséget kínáló tőzsdei, tőkepiaci befektetésen keresztül belépnie az aranypiacra.

- Az utóbbi időben megnőtt a kereslet a befektetési arany iránt, amiben nyilván szerepet játszik az is, hogy nincs adóvonzata. Sokakat viszont a forint elértéktelenedése miatt érzett félelem sarkall vásárlásra - mondja Pálffy Gergely.

A megugró keresletre példa, hogy - az egyik portál szerint - a napokban egy aranytömbök kereskedelmére szakosodott fővárosi vállalkozásnál sorban álltak a háziasszonyok, hogy aranyba fektessék a család megtakarított pénzét.

- A tőzsdézők jellemzően spekulatív céllal, rövid időtávon szeretnének nagyobb hozamot realizálni, ami a mostani jelentős, napon belüli ármozgásoknak köszönhetően lehetséges is - hangsúlyozza Pálffy Gergely. - A befektetési aranyat azonban megtakarítás céljából ajánljuk, hosszabb időtávra, hasonlóan az életbiztosításokhoz. Aki megtakarítása 10-15 százalékát aranyban tartja, nem hoz rossz döntést.

Sok kicsi sokra megy...

Jelenleg egy tízgrammos aranylapka ára körülbelül 120 ezer, egy kilós tömbé pedig 11,5 millió forint. Kicsiben is belevághatunk azonban az üzletbe, ha aranyszámlát nyitunk. Ilyenkor az ügyfél megállapít egy neki tetsző fix összeget (akár 10-15 ezer forintot), amit havonta elutal, s mindig annyi aranyat írnak hozzá számlájához, amennyit az adott összegért az aktuális árfolyamon meg tud venni. Később kérheti a számla mögött fedezetként álló nemesfém tömbösítését, amit akár haza is vihet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!