Gazdaság

2011.07.12. 14:39

Pacsai siker: 224 millió 120 új munkahelyre (frissítve)

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatának egyik legnagyobb nyerteseként 224 millió forintot kap 120 új munkahely létrehozására a Zala Baromfifeldolgozó Kft.. A beruházás pacsai helyszínén kedden írták alá a szerződést, amelynek értelmében a támogatás egyik feltételeként a feldolgozó 120 teljes munkaidős álláskereső felvételét vállalta 2012. február 28-ig, továbbá ennek a létszámnak a megőrzését a beruházás befejezésétől számítva legalább három évig, 2014. november 30-ig.

MTI

 A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy termelői tulajdonban működve ismét beduljon a megyében a pulyka- és csirkefeldolgozás. A cég még abban az évben sikeres pályázatot tudhatott maga mögött: 401 millió forint támogatást nyert, ezenfelül az OTP-vel kötött hitelszerződés révén finanszírozták a munkákat. A munkahelyteremtésre beadott pályázatukra 224 millió forintos támogatást nyertek el.

A munka jól halad, az alapkövet februárban tették le, az őszre várható a próbaüzem, s mint arról hétfőn írtunk, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. beruházásának területén, a kisváros határában kívülről szinte teljesen késznek látszik már a leendő üzem, s az előtte levő szociális és irodaépületek.

- Ott tartunk, hogy a kivitelezés, azon belül az épületgépészet, épületvillamosság, építészet mintegy hetven százalékos készültségű. A technológiai kivitelezéshez az eszközök nagyobb részét már korábban megvásároltuk, és eddig tároltuk, de a napokban már elkezdődött a beszerelésük - mondta lapunknak Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője, aki szerint jelenleg 70 százalékos a készültségi fok, s a tervek szerint októberben lesz a műszaki átadás.

A Kft. a  Nemzetgazdasági Minisztérium mikro- és középválallkozások számára kiírt munkahelyteremtő pályázatánnak keretében, 224 millió forint támogatásban ia részesült, mely révén 120 új munkahely születik.  A támogatási szerződést július 12-én írták alá Pacsán.

 

 

Az ünnepségen jelen levő dr. Czomba Sándor, a tárca államtitkára elmondta, örömteli esemény a foglalkoztatás bővítése az ország egyik hátrányos helyzetű térségében, ahol az ilyen hír a legjobb.

- Ma Magyarországon az egyik legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti. Ezért írtuk ki február végén azt a pályázatot, amelynek keretében 5 milliárd forint nagyságrendben több mint 3 ezer új munkahely teremtéséhez, és több mint 5 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez kívántunk hozzájárulni. Az eredeti célunk az volt, hogy az ország legrosszabb helyzetben levő térségeiben a kis- és középvállalkozói szektort támogassuk elsődlegesen, különösen koncentrálva a termelő szférára. Ugyanis ezek azok a területek, amelyektől az elkövetkező időszakban a magyar gazdaság motorjának beindítását várjuk  mondta az államtitkár.

Hozzátette, a pályázati kiírás egyik legnagyobb nyertese a Zalai Baromfifeldolgozó Kft., amely országos szinten is benn volt az első ötben a foglalkoztatás bővítése szempontjából. Az államtitkár kijelentette: a kormány feltett szándéka, hogy az elkövetkező években a versenyszféra élénkítésével, a foglalkoztatás bővítésével, az államadósság csökkentésével kiemelje az országot a válságból. 
   
Vigh László, a térség parlamenti képviselője arról beszélt, hogy Közép-Zala és Pacsa városának életében évtizedekre meghatározó a baromfifeldolgozó beruházása. Munkaügyi szempontból a megye egyik leghátrányosabb helyzetű térségében valósul meg, ráadásul több mint 90 vállalkozás összefogásának köszönhetően.

Dr. Nika László, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettese a beruházás jelentőségéről szólva elmondta, hogy a pacsai kistérségbe húsz település tartozik, ahol jelenleg 750 álláskeresőt tartanak nyilván, közülük soknak biztos megélhetést ígér a beruházás.

Elmondta még, hogy a gazdasági tárca pályázatára Zalából 22-en jelentkeztek, közülük heten nyertek összesen 241 millió forint támogatást. Az elnyert összegből 140 új munkahely jön létre, ebből 120 a pacsai feldolgozóban, ahol 10 roma álláskereső foglalkoztatását is vállalták.
   

Bedő Tibor, a  baromfifeldolgozó  ügyvezetője elmondta:   a jövő év februárjáig feltöltik a vállalt 120 fős létszámot, de folyamatosan bővülve mintegy 200 embert kívánnak foglalkoztatni. Évente 2,5-3 millió csirke és 800 ezer pulyka feldolgozását tervezik, a továbbfeldolgozó üzemben pedig naponta 5 tonna készterméket állítanak majd elő. Ezt követően  Bedő Tibo rRimányiné Somogyi Szilviával, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójával aláírta a támogatási szerződést, majd a vendégeknek bemutatták  az épülő létesítményt.




Kapcsolódó cikkeink: 

Szerelik a vágóvonalat a pacsai baromfivágóban


224 milliós támogatában részesül a pacsai baromfifeldolgozó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!