Gazdaság

2011.07.05. 13:38

Csaknem dupla annyi cég alakult, mint amennyi megszűnt

Az Orbán-kormány első éve alatt 26.116 céget - a vállalkozások 4,62 százalékát - törölték a cégbíróságok, viszont 45.571 új cég alakult, vagyis 42,7 százalékkal többen kezdtek új vállalkozásba, mint ahányan lehúzták a rolót - közölte a feketelista.hu portál az MTI-vel.

MTI

 A hivatalos statisztikák jelenleg 585.285 élő vállalkozást tartanak számon.
   
A feketelista tizenkét évre visszamenően kimutatott adataiból megállapítható, hogy 2004 és 2008 között a törölt cégek száma évente még a húszezret sem érte el, viszont 2009-ben 28.304, 2010-ben pedig 27.433 cég nevét kellett kihúzni a listáról.
   
Egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy cég összeomlását, tevékenységének megszűnését, mert annak oka lehet például a cégforma-váltás, a kiválás vagy az összevonás is.
   
A nagyszámú új cégalapítást a szakértők elsősorban azzal magyarázzák, hogy a törölt vállalkozások megszűnésük után gyakran „átalakulnak”, új cégtáblával jelennek meg. Más esetekben a munkahelyüket elvesztett alkalmazottak kényszervállalkozóként próbálnak életben maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!