Gazdaság

2011.06.15. 05:29

Hobbikerttől erdészetekig

A tavalyihoz képest idén időarányosan már 25-30 százalékkal javított az árbevételén a Bagodi Mezőgép Kft. A megyében már csak egyedül működő mezőgazdasági gépgyártó vállalkozásban a tavalyi visszaesés pótlásán dolgoznak.

Hajdu Péter

Tavaly szinte duplájára nőttek a gabonaárak, de mint a cég vezetője elmondta, ez nem jelenti azt, hogy megugrott volna a gazdálkodók gépvásárlási kedve, legalábbis a bagodi gyártó kategóriájában kicsi volt a kereslet.

- A kis- és középkategóriás mezőgazdasági gépek gyártása, amit mi csinálunk, sajnos visszaesett az elmúlt években. A tőkeerősebb nagyüzemi gazdálkodásban a több száz lóerős gépek, a hatalmas adapterek a meghatározóak - mondja Sipos Ferenc ügyvezető.


Mint elmondta, 2010 a bagodi gépgyártókat is megfogta , azaz lelassult a termelés, és mintegy 25 százalékos árbevételkiesést szenvedett el a cég. Ez meglehetősen magas arány, de nagyobb kataklizma nélkül alkalmazkodtak a helyzethez. A veszteséget a rossz év ellenére sikerült elkerülniük, és létszámleépítésre sem került sor, belső átszervezéssel vészelték át a tavalyi helyzetet.

- Most többek között az erdészeti gépgyártásban találjuk meg a számításunkat, a kis- és középkategóriás mezőgazdasági gépeink kisebb tételekben mennek. Sajnos a nagy szériás termelés megállt, sőt, egyedi gépek gyártásával is foglalkozunk a piacon maradás érdekében. A mezőgazdasági kistermelőké mellett megjelent egy másik, még kisebb kategória, az úgynevezett hobbikertészkedők igénye is. Mi alkalmazkodunk, kaszát, kisebb pótkocsit, talajmarót és egy sor más eszközt készítünk a hobbikertek igényeire méretezve.

Sipos Ferenc szerint a tavalyi válságos esztendőhöz képest mindenképpen jobb időszakot remélnek. Ezt már az idei számok is mutatják. A fél évhez közeledve 25-30 százalékkal magasabb a mezőgazdasági gépgyár időarányos árbevétele, ami mellett már nem túlzás a tavalyi eredmények javításáról beszélni. Ehhez 300 millió forint fölé kell tornázni az idei bevételeket.

- Az idei termelésbővülés annak is köszönhető, hogy komoly bérmunkaszerződést kötöttünk egy osztrák mezőgazdasági gépgyártó céggel. Alkatrészeket, egyedi gépegységeket is készítünk a megrendelésükre, ez 80-100 millió forint értékű munkát jelent nekünk az év folyamán. Sipos Ferenc elmondta, keresletélénkülés tapasztalható a magánerdőgazdálkodók körében, és reményeket fűznek az energiaültetvények terjedéséhez, az ehhez kapcsolódó gépigényhez is. Többéves fejlesztés eredményeképpen elkészült, és a februári Hungexpo kiállításon vásárdíjas lett a dugványültető gépük. A hidroelektronikus vezérlésű berendezés úgy lövi be a földbe a fásszárú dugványokat, Németországban már üzemszerűen használják.


ALACSONYAN TARTJÁK A LÉTSZÁMOT
A leépítések elkerülése feltehetően a kis cég hosszú évek óta alacsonyan tartott létszámán is múlott. Összesen 40 dolgozóra alapozzák a működést, ami azt jelenti, hogy alacsony piaci igények mellett is jut a többségüknek munka. Konjunktúra idején azonban már nem győznék ennyien, de a környéken több kisebb-nagyobb fémipari vállalkozóval állnak kapcsolatban, akikhez kihelyezik a többletmunkát. Mint mondják, a többletigényeket gyártási kooperációval elégítik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!