Gazdaság

2011.06.27. 09:48

Aki nem fizet, attól behajtják

Már csak pár napjuk maradt a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy banki átutalás révén beérkezzen idei hozzájárulásuk a kárenyhítési lebonyolítási számlára.

Varga Lívia

A határidő ugyan június 30-án jár le, ám figyelembe kell venni a pénzforgalmazás időigényét is, így érdemes legalább négy munkanappal a határidő lejárta előtt, azaz még ma átutalni a pénzt – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara, hiszen a fenti határidő a banki átutalás elindítására vonatkozik. Az ügyintézést segíti, ha az átutalt összeg pontosan megegyezik a határozatban feltüntetett összeggel. Arról ugyanis, hogy öszszesen mennyi pénzt kell leróni, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal értesíti az érintetteket.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló jogszabály szerint a gazdálkodók jelentős köre kötelezett kárenyhítő hozzájárulás fizetésére, így a kis- és középvállalkozásnak minősülő gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozónak minősülő mezőgazdasági termelők. Rajtuk kívül az őstermelők számára lehetőség volt a csatlakozásra az egységes kérelem benyújtásának határidejéig.

A befizetés kizárólag banki átutalással teljesíthető, a közlemény rovatban az ügyfél-regisztrációs számot kell feltüntetni. A hozzájárulás mértéke szántó esetében 800 forint hektáronként, míg ültetvénynél 2 ezer forint hektáronként.

Aki fizetésre kötelezett, de határidőre nem vagy nem megfelelő mértékben fizeti meg a hozzájárulást, attól a törvény értelmében adók módjára behajtható az összeg, ugyanakkor ebben az esetben – tekintettel arra, hogy a behajtott kárenyhítési hozzájárulás határidőn túli befizetésnek minősül – a gazdálkodó a tárgyévben kárenyhítő juttatásra nem lesz jogosult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!