Gazdaság

2011.05.24. 05:28

Barátai a zalai fogyasztóknak

Első alkalommal jutalmazták oklevéllel a fogyasztóbarát vállalkozásokat a megyei iparkamara hétfői zalaegerszegi küldöttgyűlésén, ahol további öt díjjal ismerték el a zalai cégeket, valamint egy iskolát.

Varga Lívia

- 2009 után úgy gondoltuk, a következő év könnyebb lesz, de tévedtünk, 2010-ben a vállalkozások többségénél stagnálás volt a jellemző - kezdte értékelését a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Mazzag Ferenc szólt a szervezet elmúlt évének fontosabb eseményeiről, így a vállalkozóknak szervezett, adóügyekbe s a termékdíj rejtelmeibe kalauzoló hatósági előadásokról, az építőipari társaságok nyilvántartásba vételéről és a ZMKIK kiváló nemzetközi kapcsolatairól. Elmondta: tavaly a megyei kamara gesztorkodása alatt osztották ki a melegkonyhás vendéglátóhelyek számára a balatoni és zalai védnöki táblákat. Az is kiderült: a ZMKIK-nál tavaly több mint 1300 tanulószerződést tartottak nyilván, 34 szakmában 36 szakmunkásvizsga volt, szintvizsgán 403 fő vett részt. - A gazdaságban nagy fejlődést idén sem érzékelünk - folytatta értékelését az elnök. - Ez különösen azoknál a vállalkozásoknál van így, amelyek a magyar keresletre építenek. S bár a külföldi piacra termelők talán fellélegezhetnek, ők sem tétlenkedhetnek egy percre sem, hiszen számukra sincs itt a Kánaán. Az előrejelzések szerint ráadásul a jövő év is szűkös lesz még, ami azért nagy gond, mert a magyar vállalkozások mára minden tartalékukat felélték, így rendkívül sürgetőek lennének a kormány által bejelentett strukturális reformok.


Mazzag Ferenc a kamarai tagok számának alakulásáról is tájékoztatta a megjelent küldötteket. Mint mondta, mivel a nem fizető vállalkozásokat ki kellett zárni, mintegy 700-ra csökkent a létszám, így a tavalyi 28 millió forint helyett idén 25 millió a kiszámlázott tagdíj, ami a költségvetés mindössze ötödét teszi ki, a többit különféle pályázatokból pótolják. Ám a ZMKIK helyzete stabil, működése biztonságban van.

Az elnöki beszédet követően Rigó Csaba kormánymegbízott a területi államigazgatás átalakításáról, a Zala Megyei Kormányhivatal felépítéséről, feladatairól és működéséről tájékoztatta a küldötteket, s szólt a kormányablakokban elintézhető ügyekről is, majd a kamarai díjak átadása következett.

A vendéglátásban tevékenykedő keszthelyi Hegyi János példamutató kamarai munkájáért és a szakképzés területén mutatott kiemelkedő teljesítményéért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki aranyérmét vehette át. A Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díjat a Páterdombi Szakképző Iskola kapta, s Kónyáné Tömpe Lívia igazgató vette át. Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat kapott a nagyradai Cezar Winery Kft. és vezetője, Császár István, a keszthelyi könyveléssel, adótanácsadással foglalkozó Admirál Kft. és első embere, dr. Domonkos István, valamint Mazzag Alfréd zalaszentgróti egyéni vállalkozó.

Az ünnepélyes pillanatok azonban ezzel nem értek véget. Vörös Károlyné, a ZMKIK titkára elmondta, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség a Zala megyei iparkamarával közösen dolgozta ki a zalai fogyasztóbarát vállalkozás elnevezésű díj odaítélésének feltételeit. Mindez kapcsolatban áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által készített dicsőséglistával, melynek célja jogkövető magatartásra és minőségjavításra buzdítani a vállalkozásokat. A ZMKIK a FÉBÉSZ-szel együttműködve azonban, megelőzve a kormányzat hasonló kezdeményezését, az országban először vállalta, hogy évente kiosztja a fogyasztóbarát vállalkozás elismerést, melyet elsőként Szűcs Miklósné egyéni vállalkozó és a Gázszerviz 94 Kft. képviseletében Cajnkó Alfréd vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!