Gazdaság

2011.04.22. 02:28

Bővülő gyakorlat - Szakképzési kerekasztal a kamaránál

Iskola fenntartók és szakoktatási intézmények vezetőinek részvételével zajlott le csütörtökön kerekasztal-beszélgetés a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál az új szakképzési koncepció bevezetéséről Zalaegerszegen.

Hajdu Péter

Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója tartott előadást a kamarai szakképzési koncepció lényegéről, a 3 éves szakképzés bevezetéséről, s annak kamarai előkészítéséről. Mint emlékeztetett rá, az MKIK és a kormány tavaly novemberben aláírt keretmegállapodása kibővítette a kamara szakképzéssel kapcsolatos feladatait. Az előadó az új szakképzési koncepció négy prioritását ismertetve szólt a gyakorlati óraszámok bővítéséről, azon belül a gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jelentőségének növeléséről. A záróvizsgáztatásban a szakma elsajátításához tartozó kulcskompetenciák átértékelésének szükségességéről, a záróvizsga idejének csökkentéséről. Ezt alapesetben két napban szabják meg, indokoltan bővíthető három napra. Fontos feladatként beszélt az Országos Képzési Jegyzék egyszerűsítéséről, a modern szakmai tartalmakhoz igazításáról, továbbá a gazdálkodóknak a szakképzésben való érdekelté tételéről. Ezt követően a megjelent szakképzési vezetők kérdéseire válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!