Gazdaság

2011.03.10. 07:00

Arzénmentesen

Elkezdődhet az ivóvízminőség-javító program előkészítése Egerszeg környékén. Az önkormányzati társulás nemrég közel 115 millió forint támogatást nyert a feladatra.

Szabó Judit

 Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója kérdésünkre elmondta: a gazdaságossági számítások alátámasztották, hogy érdemes kiépíteni az új vezeték-rendszert, és Zalaegerszegről eljuttatni a falvakba az ivóvizet. Emellett szól az az érv is, hogy a kistelepülések nem rendelkeznek hosszú távon megfelelő kapacitású és minőségű vízbázissal, említette.

Az ivóvízminőség-javító program során közel ötven kilométer új fővezeték épül, és felújítják a falvak vízvezeték-hálózatának legrosszabb állapotú szakaszait. A kistelepülésekre Zalaegerszeg nyugati vízbázisáról jut majd el a víz. Az innét kitermelt vizet jelenleg nem tiszítják, mert valamennyi összetevője az egészségügyi határérték alatt van. A KEOP-program keretében azonban építenek egy tisztítóművet, hogy tovább csökkentsék a vas- és mangántartalmát.

A fejlesztés előkészítése 135 millió forintot igényel. A pályázati támogatáson felüli összeget a projektre társulást alakított önkormányzatok finanszírozzák. Zalaegerszeg 19 millió forintot biztosít, a többi településnek közel 2 milliót kell összeadnia. Ha sikerrel jár a pályázat második fordulója, és megvalósíthatják a beruházásokat, ennél jóval nagyobb költségekkel kell számolni, az önrész arányai ugyanakkor nem változnak, Zalaegerszeg fizeti a kiadások több mint 90 százalékát.

 

A regionális hálózat kialakítása változást hoz a díjfizetés rendszerében a falvakban.

- Egységes díjpolitikát alkalmaznak majd a települések. Csökkenni nem fog a díj, de olyan drasztikus mértékben nőni sem, mintha minden falu saját maga végezné el a szükséges fejlesztéseket - mondta Arnhoffer András.

A Zalavíz szeretné, ha a tervek mielőbb elkészülnének, s beadhatnák a pályázatot a második fordulóra, hogy akár jövőre megkezdődhessen a beruházás.

A Zalavíz szeretné, ha a tervek mielőbb elkészülnének, s beadhatnák a pályázatot a második fordulóra, hogy akár jövőre megkezdődhessen a beruházás.

 
TISZTÍTÓMŰ, REKONSTRUKCIÓK
A falvak ivóvizének arzénmentesítését biztosító program keretében egerszegi fejlesztéseket is terveznek. Azon túl, hogy körülbelül 800 millió forintból tisztítóművet építenének a nyugati vízbázisra, hálózati rekonstrukciókat is megvalósítanának. A csőtörések miatt vezetékeket cserélnének például a Köztársaság úton. Ezenkívül eljuttatnák az ivóvizet a még ellátatlan, Bazitához közeli Magasbükre, és összekötnék a Hegybíró utcai és az egerszeghegyi vízvezetéket a minőség javítása érdekében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!